(video) Platformă DA anunță proteste dacă prețurile la carburanți nu vor fi micșorate

Platforma DA cere finalizarea anchetei pe subiectul acordurilor de cartel pe piața petrolieră și micșorarea prețurilor la benzină și motorină în concordanță cu cotațiile internaționale la țiței. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că formațiunea „își rezervă dreptul de a organiza proteste în scurt timp” dacă nu se vor schimba lucrurile.

Foto: captură de ecran

„Platforma DA a intrat în posesia conținutului unui raport de importanță majoră elaborat de Consiliul Concurenței privind procesul formării prețurilor la produsele petroliere în Republica Moldova. Acesta confirmă toate suspiciunile expuse de formațiunea noastră referitoare la acordurile de cartel ale companiilor petroliere privind politica de prețuri și în consecință majorarea exorbitantă printr-un act de corupție major. Astfel, cetățenii și agenții economici din țara noastră sunt impuși să plătească sume absolut nejustificate pentru carburanți.

Conform raportului, în urma unei anchete care a vizat perioada 2019-2021 Consiliul Concurenței a constat că procesul formării prețurilor la benzină și motorină a depins în totalitate nesemnificativ de cotațiile internaționale la țiței. Acest proces a fost influențat de a varietatea companiilor petroliere și implicarea excesivă a factorului politic. Urmărind să nu prejudiciem mersul anchetei, Platforma DA informează societatea că deseori prețurile la combustibil în Moldova au fost majorate în urma unor înțelegi anticoncurențiale între actorii principali pe piața produselor petroliere. Deși în ultimele 45 de zile cotațiile bursiere la petrol au scăzut semnificativ, unele cazuri la 15%, populația și antreprenorii nu a profitat în niciun fel de acest lucru. Mai mult de atât, acum două săptămâni petroliștii, au majorat cu 30-40 bani per litru prețurile la carburanți.

Constatând această stare de lucruri, Platforma DA cere finalizarea a anchetei pe subiectul acordurilor de cartel pe piața petrolieră precum și micșorarea prețurilor la benzină și motorină în concordanță cu cotațiile internaționale la țiței. În caz contrat, Platforma DA își rezervă dreptul să organizeze proteste în scurt timp pentru a apăra drepturile cetățenilor și ale agenților economici, a consumatorilor la prețuri echitabile, produse petroliere, prețuri care influențează dezvoltarea economică a țării”, a declarat Andrei Năstase.

Una dintre cele mai mari rețele de benzinării din țară a scumpit din nou carburanții. Asta după ce, ultima scumpire se înregistrase acum 10 zile.

Pe 9 aprilie, deputații au votat în lectură finală un proiect de lege prin care prețurile carburanților vor fi, din nou, plafonate. Plafonarea se va face în baza unei metodologii elaborate de către ANRE și în baza cotațiilor de la bursele internaționale.


Pub