Așteptăm Sputnik sau începem a treia etapă de vaccinare?

Tot mai mulți oameni din Chișinău care, deși nu fac parte din a doua etapă a vaccinării, sunt invitați să se vaccineze cu prima doză la centrul de vaccinare din raza domiciliului. Autoritățile explică asta prin faptul că cei care ar trebui să se vaccineze la această etapă nu doresc să o facă, pentru că… fie nu vor deloc, fie așteaptă Sputnik V sau Pfizer.  

În timp ce Ion Ceban, primarul Chișinăului, propune autorităților centrale trecerea la etapa a treia, pentru ca toți doritorii  poată fi vaccinați, într-un sat din Cimișlia nu ajung doze. 

Unii chișinăuieni care fac parte din populația generală, adică din etapa a treia, au fost chemați să se vaccineze, chiar dacă aceasta nu a început. „De urgență! Nu vom arunca doza”, le-ar fi zis medicii.  

Ninel Revenco, coordonatoarea campaniei de vaccinare în Republica Moldova, a declarat în cadrul conferinței de presă din 27 aprilie: „Nu aș recomanda medicilor de familie să fie mai activi pentru a invita populația eligibilă pentru etapa a doua la vaccinare, dar și în paralel aș merge cu un mesaj la toată populația: fiți mai activi și singuri mergeți sau telefonați medicul de familie și întrebați când veți fi eligibil pentru vaccinare”. 

În etapa a doua de vaccinare sunt înregistrate până la 550 de mii de oameni și include persoanele în vârstă de peste 60 de ani, care sunt în grupul de risc, pentru persoanele cu boli conexe, lucrătorii forțelor de ordine, angajații din sistemul educațional, asistenții sociali și jurnaliștii. Această etapă va dura de la trei până la șase luni.

Primarul Ion Ceban a declarat că va propune Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ca în Chișinău să fie demarată etapa III de vaccinare împotriva COVID-19. „Nu este normal să ținem vaccinurile în frigidere. Specialiștii sunt de părerea că procesul decurge lent, iar numărul celor vaccinați este mic, ceea ce denotă faptul că oamenii încă sunt reticenți în ceea ce privește beneficiile vaccinării împotriva COVID-19”. 

În acest context, Revenco a declarat că nu putem trece în etapa a treia, pentru că „nu am ajuns la cifra scontată, cum ar fi sute de mii de persoane vaccinate incluse în a doua etapă”. 

„Orice om vaccinat e un plus” 

La Centrul Medicilor de Familie nr. 2 de la Botanica, capacitatea maximă de vaccinare zilnică este de 200. Totuși, se vaccinează de două ori mai puțin. De exemplu, pe 26 aprilie au fost vaccinați 81 pacienți. În ziua următoare au fost vaccinați cu zece mai mult.  

În fiecare zi se întâmplă să mai refuze câte doi-trei oameni, fie din motive de sănătate, fie că s-au răzgândit, povestește Nona Roșca, managera interimară a Centrului. Din acest motiv sunt chemați să se vaccineze de urgență oameni din etapa a treia, adică din categoria generală. „Important să nu aruncăm nicio doză. Dar în momentul în care avem flaconul deschis și expiră orele, noi trebuie să acționăm rapid”, explică medica. 

Aceasta menționează și că oamenii refuză vaccinul AstraZeneca, dar uneori reușesc să-i convingă că nu este periculos. „Multă populație în vârstă așteaptă Sputnik-ul”. 

Ar fi un păcat să aruncăm vreo doză, pentru că știți care este situația. Orice om vaccinat e un plus, în felul acesta scădem riscul de a se molipsi și depunem toate eforturile ca să micșorăm răspândirea acestui virus și să stopăm odată pandemia, adaugă Nona Roșca.  

Dondușeni așteaptă Sputnik 

De exemplu, în raionul Dondușeni au fost expediate 1 440 doze de vaccin, însă au fost administrate 666 (570 – AstraZeneca și 96 – Pfizer). Epidemiologa Alesea Catari din cadrul Centrului de Sănătate Publică Dondușeni, instituție responsabilă de gestionarea vaccinurilor în raion, spune că planificarea pentru imunizare se face cu o zi-două înainte. Medicul de familie face listele cu persoanele eligibile, le telefonează și le invită. „Ni s-a întâmplat și nouă când a venit persoana să se vaccineze și avea temperatura 37,5. Întrucât nu putea fi atunci vaccinat, am invitat următoarea de pe listă,”, explică Alesea Catari, adăugând că „noi până acum nu avem nicio doză pierdută din flaconul deschis”. 

Specialista explică procesul lent de imunizare prin faptul că foarte multe persoane doresc vaccinarea doar cu Sputnik. Unii spun că se mai gândesc, alții refuză categoric. Sunt persoane care vor să mai aștepte administrarea ambelor doze la altă lume, ca să vadă cum se manifestă.  

Vaccinurile care nu sunt folosite sunt păstrate în frigiderele de la centrele de sănătate locale – adică peste 700 de doze. 

În contextul a tot mai multe solicitări de vaccinare cu un anumit ser, Ninel Revenco, coordonatoarea campaniei de vaccinare, a declarat: „Noi nu suntem în situația în care putem să alegem cu care vaccinăm. Venim cu un apel: să ne vaccinăm cu acel vaccin care este disponibil astăzi, că mâine el poate să nu fie. Vă rog foarte mult să dați dovadă de responsabilitate, deschidere și să aveți încredere că toate vaccinurile sunt sigure”. 

„Fiecare cu hatul lui” 

Totuși, lucrurile stau diferit în satul Gura Galbenei, Cimișlia, unde centrul medicilor de familie din localitate este responsabil de vaccinarea oamenilor din șapte sate din jur: Albina, Fetița, Mereni, Gura Galbenei, Ivanovca Nouă, Schinoșica, Munteni. Aici sunt mulți doritori să se vaccineze, dar nu sunt suficiente vaccinuri.  

Medica-șefă a Centrului Medicilor de Familie din s. Gura Galbenei, Lidia Vicol, spune că până acum au fost vaccinați peste 350 de persoane în prima și a doua etapă, însă pe lista de așteptare a etapei a doua mai au înregistrați peste două mii de oameni. 

Ultima dată când au primit AstraZeneca a fost marți, 27 aprilie, într-o cantitate de 50 de doze, pe care le-au administrat în aceeași zi. „Noi într-o zi am făcut 70, în altă zi 50, și tot așa primim – o dată sau de două ori pe săptămână. Dacă am fi avut mai multe vaccinuri, noi am face de la 8 până la 6 seara... spune Lidia Vicol, sugerând că ar fi insuficiente doze în acest moment.

„Ne străduim măcar 70% din populație să vaccinăm. Așa și le spun: «dacă facem 70% din populație, facem o imunitate comunitară și o să fim apărați. Și atunci nu o să umblăm cu mască și o să ne ducem unul la altul. Dar așa, fiecare cu hatul lui… »”, adaugă Vicol. 

Și la Gura Galbenei s-au înscris oameni pentru Sputnik. Specialista spune că sunt aproximativ 20 de persoane și că vor mai apărea doritori pe parcurs

Conform ultimului studiu realizat de MSMPS, 41% dintre respondenții care acceptă să fie vaccinați, ar accepta orice vaccin oferit de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Ceilalți așteaptă Sputnik sau alte vaccinuri, în afară de AstraZeneca – vaccinul pe care-l avem în cantități mai mari decât restul. 

Totodată, studiul arată că 37% din respondenți nu se vor vaccina cu siguranță (cu 9% mai puțin față de sondajul precedent). Adică, fiecare aproape al treilea refuză să se vaccineze. Cei mai mulți oameni (83% din respondenți) sunt îngrijorați că vaccinul ar putea avea efecte secundare grave asupra sănătății, motiv pentru care nivelul de acceptabilitate a vaccinului este redus.

Sursa foto: provincial.md

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.