16:34:34 19.04.2024
Stiri

Președinta Sandu, îndemnată să inițieze trecerea la sistemul PREZIDENȚIAL de guvernare: „Maia Sandu este PRIMUL politician din ISTORIA R. Moldova de 30 de ani, care posedă toate calitățile necesare pentru a deveni LIDER NAȚIONAL”

Actualitate 29.04.2021 13:14 Vizualizări31560 Autor: Ziarul National
Președinta Sandu, îndemnată să inițieze trecerea la sistemul PREZIDENȚIAL de guvernare: „Maia Sandu este PRIMUL politician din ISTORIA R. Moldova de 30 de ani, care posedă toate calitățile necesare pentru a deveni LIDER NAȚIONAL”


Președintele Maia Sandu trebuie să-și folosească toată autoritatea de care se bucură în rândul alegătorilor din R. Moldova pentru a iniția trecerea de la sistemul parlamentar de guvernare la sistemul prezidențial de guvernare, este de părere analistul occidental Vladimir Socor.

Potrivit lui Socor, sistemul parlamentar de guvernământ s-a dovedit fatal pentru R. Moldova.

„Anume acest sistem a avut cea mai mare contribuție la eșecul reformelor din R. Moldova. Sistemul parlamentar nu este propriu pentru reforme și nu este propriu pentru dezvoltarea statului și pentru dezvoltarea economică. Să ne amintim câte guverne s-au perindat în R. Moldova în ultimii, să spunem, 12 ani, din 2009 și până astăzi. Cred că am avut 12, poate chiar 15 cabinete de miniștri. Alegătorii doresc sistem prezidențial de guvernare. Toate sondajele au arătat acest lucru în ultimii, cel puțin, 20 de ani. Dl președinte Voronin a comis eroarea de a nu folosi majoritatea constituțională de care se bucura la vremea aceea pentru a schimba sistemul politic. Alegătorul dorește sistem prezidențial de guvernare”, a declarat Socor într-un interviu pentru Europa Liberă.

În opinia analistului, Maia Sandu va avea șansa unică de a duce R. Moldova pe această cale. Dumneaei are toate calitățile necesare, autoritatea necesară în rândul alegătorilor, credibilitatea necesară pentru a transforma sistemul politic, și nu doar fiind vorba despre un conflict între democrație și autoritarism, pentru că sistemul parlamentar actual în niciun caz nu poate fi numit democratic, iar sistemul prezidențial nu poate și nu trebuie să fie numit autoritar atâta vreme cât președinția consolidează statul, conștientizează interesul național și face reformele necesare”, argumentează Vladimir Socor.

De asemenea, sursa citată consideră că Maia Sandu are toate calitățile să devină un veritabil lider național.

„Maia Sandu are toate calitățile pentru a deveni liderul național al R. Moldova. Ne amintim că alegătorii de mulți ani, de câteva decenii, de fapt, vor un lider național. Este un lucru indispensabil pentru un stat în situația R. Moldova. Câțiva politicieni au încercat de-a lungul timpului să joace rolul de lider național, ne amintim de dl Snegur, de dl Voronin, de dl Filat… Nu toți au avut calitățile necesare pentru aceasta, au avut unele calități, dar nici pe departe toate calitățile necesare. Este un lucru foarte dificil de a îndeplini acest rol. Consider că Maia Sandu este primul politician din istoria R. Moldova de 30 de ani, care posedă toate calitățile necesare pentru a deveni lider național”, a conchis Vladimir Socor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md