Planul de amenajare a teritoriului este documentul strategic prin care Chișinăul va deveni un oraș pentru oameni

coverrrr

Din vara anului 2020, Primăria municipiului Chișinău împreună cu experții locali din domeniul urbanismului și arhitecturii au inițiat procesul de lucru asupra elaborării Strategiei de dezvoltare socio-economică a spațiului urban Chișinău și a Planului integral de amenajare a teritoriului. Totodată, la inițiativa și cererea municipalității de a primi ajutor, au reacționat companiile „Master’s Plan” și „Cushman & Wakefield” de la Moscova, care continuă să fie implicate în proces și să împărtășească din experiența lor.

La baza elaborării Strategiei și a Planului de amenajare stau mai mulți pași: documentarea, colectarea, analiza și procesarea datelor, precum și discuții cu grupurile de lucru, în urma cărora sunt generate idei și posibile strategii de implementare. 

Este important ca municipiul Chișinău să aibă documente urbanistice strategice, precum Strategia de dezvoltare și Planul de amenajare, cu ajutorul cărora capitala Republicii Moldova își va putea vizualiza viitorul și crea o bază a infrastructurii socio-economice. Etapa de scriere a Strategiei, pe cât de îndelungată este, pe atât de necesară, deoarece include pași, detalii și decizii bine gândite care se vor realiza în viitor. 

Echipa municipală alături de specialiștii din Federația Rusă afirmă despre faptul, că orașul Chișinău și suburbiile acestuia au potențial de dezvoltare urbană, iar locuitorii sunt cei care trebuie nemijlocit să se implice în acest proces. Cetățenii fiind cei care pot identifica problemele, neajunsurile și necesitățile primare ale locului în care trăiesc și pentru care se dorește să se construiască o arie metropolitană modernă și accesibilă.

Planul de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău este un punct de start pentru identificarea și definitivarea unei identități urbanistice cu potențial de creștere a segmentului economic, social, rețeaua stradală și sistemul de transport, îmbunătățirea sistemului ecologic și a sistemului de gestionare a deșeurilor. 

La crearea PATM sunt implicați specialiștii de la Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare a CMC (DGAURF), arhitecți locali, specialiști de dezvoltare urbană, agenți economici, societatea civilă, activiști civici și locuitorii municipiului. Persoanele care participă la realizarea documentelor, devenite familiare cu informația colectată despre infrastrucutra și lacunele Chișinăului, susțin, că orașul Chișinău are nevoie de o dezvoltare strategică, are nevoie de o identitate care să-l definească ca un etalon al progresului.

Primăria municipiului Chișinău primește gratuit serviciile prestate de echipa experților de la Moscova (companiile „Master’s Plan” și „Cushman & Wakefield”), sub formă de donație. Federația Rusă este un punct geografic apropiat de specificul urbanistic al țării noastre, fapt care presupune interesul de dezvoltare atât pe partea specialiștilor ruși, cât și a experților locali. De asemenea, experiența și viziunea specialiștilor versați în acest domeniu și anume scrierea documentelor strategice (PUG-uri, PAT-uri, Master planuri), reprezintă un punct de sprijin important pentru viitorul capitalei. 

În perioada primei etape de întocmire a Strategiei, au fost stabilite cinci probleme principale ale orașului, care sunt: mediul urban neconfortabil, utilizarea ineficientă a teritoriului orașului, salariile mici, economia urbană depășită, dificultățile de autorealizare. Soluționarea acestor probleme va determina Chișinăul să devină un oraș al posibilităților.

Totodată, au fost fixate și obiectivele generale ale Strategiei pentru dezvoltarea durabilă socio-economică a spațiului urban Chișinău. Construirea locuințelor variate și de o calitate înaltă, îmbunătățirea situației ecologice, îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor, dezvoltarea rețelei stradale urbane, crearea unui sistem de spații publice, modernizarea sistemului de transport, dezvoltarea economiei, turismului și a artei sunt obiectivele primare care vor fi atinse în faza de implementare a strategiei finale.

###

Planul de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău este un document strategic ce va stabili viziunea și prioritățile de dezvoltare a capitalei pe o perioadă mai mare de timp.

Amintim că, Primăria municipiului Chișinău a inițiat lucrul asupra elaborării Planului de amenajare, în luna iunie 2020, proces care prevede o documentare amplă asupra situației de fapt. Prima etapă, Strategia socio-economică a fost definitivată și constă în studii de fundamentare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente