fbpx

OMS: Deși numărul cazurilor noi a scăzut „semnificativ” în Europa, rata de infectare rămâne ridicată. Recomandările specialiștilor

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a apreciat joi că numărului noilor cazuri de Covid-19 a scăzut „semnificativ” în Europa, însă a reamintit că rata de infectare este în continuare una ridicată. Totodată, potrivit unui oficial al OMS, noua variantă indiană a coronavirusului este „de interes” dar nu și „de îngrijorare”, cum este cazul celei britanice, sud-africane şi braziliene.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Pentru prima dată în două luni noile cazuri au scăzut în mod semnificativ săptămâna trecută. Totuşi, rata contagierilor în întreaga Europa rămâne ridicată”, a declarat la o conferinţă de presă online directorul regional al biroului pentru Europa al OMS, Hans Kluge, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Totodată, Kluge a precizat că, deși numărul pacienților spitalizați și al deceselor continuă să scadă, ameninţarea rămâne „prezentă” şi că virusul are un mare potenţial de a provoca „efecte devastatoare”.

Din totalul cazurilor de COVID-19 înregistrate la nivel european de la declanșarea pandemiei, aproape jumătate au fost detectate în primele patru luni ale acestui an.

16% din populația Europei a fost vaccinată

Aproape peste 215 de milioane de doze au fost administrate pe continent şi aproximativ 16% din populaţie a primit măcar o doză, un procent care se ridică la 81% în cazul lucrătorilor sanitari (în 28 din 53 de ţări ale regiunii).

„Acolo unde rata de vaccinare a categoriilor de risc este înaltă, scade numărul spitalizărilor şi al deceselor. Vaccinurile salvează vieţi, vor schimba direcţia pandemiei şi vor ajuta să-i punem capăt”, a explicat Kluge.

Oficialul OMS a precizat însă, că vaccinurile sunt „un instrument” care trebuie complementat cu supravegherea noilor variante, urmărirea cazurilor şi alte măsuri de sănătate publică.

OMS: Noua variantă indiană, „de interes” dar nu „de îngrijorare”

OMS consideră că noua variantă indiană, care s-ar putea afla în spatele escaladării pandemiei în sudul Asiei, este „de interes” şi nu „de îngrijorare” (cum este cazul celei britanice, sud-africane şi braziliene), potrivit ultimului raport epidemiologic publicat miercuri.

Kluge a precizat că această mutaţie este investigată şi că ar putea fi implicaţi şi alţi factori, subliniind că un lucru similar s-ar putea întâmpla şi în alte părţi.

„Se poate crea furtuna perfectă în orice parte lumii, unde procesul vaccinării scade, iar măsurile sunt relaxate prematur”, a avertizat el.

Articole asemănătoare

Back to top button