‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTemperaturile reduse - problemă sau nu la polenizare

Temperaturile reduse – problemă sau nu la polenizare

‹ adv ›
‹ adv ›

Mai mulți pomicultori sunt îngrijorați de temperaturile mai scăzute decât media acestei perioade, întrebându-se dacă nu ar constitui un pericol pentru reușita polenizării.

Albinele, principalii polenizatori utilizați în acest sens, nu sunt întâlnite în livezi la temperaturi mai scăzute de +10…+12°C.

Potrivit lui Valeriu Manziuc, specialist în pomicultură acest lucru nu constituie un pericol pentru formarea recoltei deoarece:

„Chiar dacă albinele nu zboară în condițiile vremii create, sunt alte insecte polenizatoare, cum ar fi bondarii. În plus, entomofauna sălbatică la fel realizează polenizarea. Un alt aspect important este acela că perioada de înflorire în condițiile temperaturilor scăzute și umidității sporite este mai mare. Respectiv, dacă temperatura este mai mică de 12°C , faza de înflorire durează până la 2-3 săptămâni la majoritatea speciilor. Cu cât temperatura crește, cu atât faza durează mai puțin”.

Umiditatea relativă a aerului și cantitatea de apă acumulată în sol contribuie la păstrarea fertilității polenului perioade mai îndelungate.

„La temperaturi de peste 25°C polenul este fertil doar aproximativ 3 diurne, temperaturile mai mici duc la majorarea duratei fertilității. Lichidul eliminat din stigmatul pistilului dă de știre despre faptul că acesta este receptiv pentru polen, iar fazele în care se află organele florale la majoritatea speciilor pomicole ne permite să credem că nu vor fi consecințe ce țin de polenizarea pomilor”.

Totuși, temperaturile scăzute înregistrate în ultimele zile au avut efect negativ asupra organelor generative ale pomilor speciilor ce înfloresc timpuriu, iar livezile sunt amplasate în depresiuni.

În unele zone, legarea fructelor la cais deja a avut loc, astfel că această cultură ar putea fi în pericol la capitolul înghețuri.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii