‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAdrian Verlan - fotograful care dezvoltă o fermă de mistreți și oi

Adrian Verlan – fotograful care dezvoltă o fermă de mistreți și oi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Istoria lui Adrian Verlan este asemănătoare cu multe alte istorii ale tinerilor care au revenit acasă, după mai mulți ani de muncă peste hotare și au investit în dezvoltarea unei afaceri, în speranța de a fi alături de familie.

Cu atât mai mult cu cât, tatăl lui Adrian de mai mulți ani dezvolta o fermă de ovine, iar propunerea fiului de a trece la o altă etapă a venit la timpul potrivit. 

„Afacerea cu creșterea animalelor au început-o încă părinții mei, cu mai mulți ani în urmă. Acum un an, întors acasă am decis să facem un rebranding a afacerii părinților și am creat o identitate nouă pentru ferma de familie – VFarm. Având studii în marketing, m-am gândit că ar fi cazul să trecem la un alt nivel, iar rețelele de socializare sunt calea cea mai accesibilă la moment. Am muncit mai întâi în calitate de fotograf în Grecia, apoi am lucrat în Turcia, apoi am lucrat în calitate de manager de restaurant în Bulgaria. Dar în tot acest timp am visat să revin acasă. Faptul că am crescut în mediul cu animalele m-a determinat să investesc în ferma familiei”.

Afacerea este amplasată în raionul Anenii Noi, împreună cu membrii familiei, dar și 2 angajați cresc diferite animale, dar cel mai mult sunt axați pe ovine.

„La fermă creștem, în mare parte, oi și comercializăm carne, produse lactate, dar am încercat să creștem și porci mistreți, care sunt foarte solicitați pe piață. Dacă să fiu sincer, nu ne-am așteptat că o să fie atât de mare cererea pentru carnea de porc. La moment, nu putem să acoperim toate comenzile pe care le avem”.

Anul 2020 a fost un an de încercare pentru mulți producători, mai ales pentru cei din sectorul zootehnic, iar afacerea VFarm nu a fost o excepție.

„În anul curent, am fost nevoiți să vindem mai multe oi, deoarece avem o lipsă acută de muncitori, este foarte complicat să găsim oameni gată să muncească cinstit, chiar dacă oferim un salariu motivant. La moment, avem peste 100 de ovine, dar din cauza că nu dispunem de lucrători și utilajele necesare, consider că nu valorificăm întreg potențialul animalelor. Iată de ce ne-am gândit să ne dezvoltăm pe acest segment, poate aplicăm la un proiect sau program pentru a obține surse financiare și să construim o mini-fermă automatizată, modernă. Desigur că vom dezvolta și creșterea porcilor, doar că pentru aceasta avem nevoie de resurse și timp”.

Andrian spune că, de când au început să promoveze  produsele și activitatea prin intermediul rețelelor de socializare, vânzările s-au triplat.

„Am decis să nu ne mai axăm pe comercializarea la piețe sau restaurante, am promovat totul pe pagina afacerii și am observat că vânzările au crescut de circa 3 ori, poate chiar mai mult. În plus, facem și livrare, iar clienții sunt mulțumiți de serviciul pe care îl oferim, inclusiv de calitatea produselor pe care o aducem până la ușa cumpărătorului. Anterior, am lucrat cu restaurantele și magazinele din țară, dar atitudinea pe care o au față de produsele pe care noi le creștem cu mult greu, ne-a făcut să renunțăm și să ne orientăm spre cumpărătorii direcți. Magazinele și restaurantele nu sunt gata să achite prețul real al produselor (80-90 lei/kg pentru carnea de miel este un preț aproape de realitate)”.

Fiind o afacere de familie, muncesc toți membrii pentru prosperarea și dezvoltarea ideii pornite încă de părinți.

„Am vrea să creștem și animale mai deosebite decât ceea ce avem în curte, dar asta deja ține de posibilitățile pe care le vom avea. Mai ales că ne gândim și la dezvoltarea ramurei de agroturism. Mulți dintre clienții noștri ne întreabă despre această posibilitate de a veni împreună cu copii la fermă să vadă cum cresc animalele”.

‹ adv ›

Tânărul este sigur și optimist că va reuși să dezvolte afacerea, ba mai mult, să construiască o fermă unde fiecare poate să vină și să interacționeze cu animalele, poate chiar o grădină Zoo.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›