image
Sursa foto: jurnal.md

Stoianoglo a respins demersul privind inițierea unui dosar penal pe marginea proiectelor împotriva CC, votate de PSRM-Șor

Procurorul general a respins deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc prin care au solicitat examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate.

Adresarea a survenit ca urmare a evenimentelor și deciziilor luate pe 23 aprilie de Parlamentul Republicii Moldova în raport cu Curtea Constituțională.

Printr-o ordonanță semnată astăzi, procurorul general a dispus refuzul de a înregistra respectiva adresare în Registrul de evidență a infracțiunilor și, respectiv, de a iniția un proces-penal.

„Din punct de vedere procesual, adresarea deputaților nu corespunde cerințelor de formă și conținut unui act de sesizare despre infracțiuni, prevăzute de Codul de procedură penală. Din punct de vedere al dreptului material, din circumstanțele de fapt invocate de către petenți nu rezultă obiectiv o bănuială rezonabilă privind săvârșirea infracțiunilor denunțate sau altor infracțiuni”, argumentează PG.

Precizăm că majoritatea parlamentară PSRM-Șor a aprobat vineri o declarație privind „caracterul captiv al Curții Constituționale”. Și asta după ce magistrații constituționali au constatat că există temei pentru dizolvarea actualului Parlament.

Ulterior, coaliția a mers mai departe și a demis-o pe Domnica Manole din funcția de judecător al CC, chiar dacă Parlamentul nu are aceste atribuții, apoi imediat au găsit și un înlocuitor. PSRM-Șor l-a numit pe Boris Lupașcu în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de șase ani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: