Aleg Cariera IT! Peste 800 de liceeni din țară au aflat despre oportunitățile și beneficiile unei profesii în domeniul TIC

Un licean bine informat are mai multe oportunități și perspective în luarea deciziilor de a urma o carieră într-un anumit domeniu, inclusiv IT. Iar pentru ca alegerea să fie una în conformitate cu interesele profesionale și cerințele pieții, sugestiile, sfaturile valoroase și informația utilă reprezintă direcții importante și necesare pentru viitorii specialiști. În acest sens, în cadrul campaniei „Aleg Cariera IT”, în perioada 29 martie – 23 aprilie, elevii din 9 localități din regiunile Comrat, Bălți și Cahul au beneficiat de sesiuni de informare și orientare profesională pentru a putea lua mai ușor decizii corecte și asumate în alegerea viitoarei profesii. Campania a fost realizată de către proiectul „Tekwill Academy” în parteneriat cu compania ISD, în cadrul proiectului TEKWILL, implementat de ATIC cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suediei.

Foto: Tekwill Academy

Corina Damaschin, manager de proiect „Tekwill Academy”: „Performanțele profesionale și satisfacția financiară vin atunci când fiecare dintre noi își găsește vocația profesională. Tocmai din acest motiv,dar și pentru că ne dorim ca viitorii specialiști din domeniul tehnologiilor informaționale să cunoască de pe băncile școlii specificul joburilor din IT, beneficiile și oportunitățile de care pot beneficia, dezvoltăm anual campania ”Aleg Cariera în IT”, unde împreună cu specialiști cu experiență în domeniul IT contribuim la informarea tinerei generații despre această industrie. Elevii claselor liceale de astăzi sunt profesioniștii de mâine, iar pentru a fi competitivi pe piața forței de muncă, informăm, instruim și dezvoltăm abilitățile și competențele IT din adolescență.”

Peste 800 de elevi din clasele a X – XII - a de la 15 licee din regiunile Comrat, Bălți și Cahul au participat la sesiunile online de informare și ghidare în carieră. Timp de o lună, în cadrul întâlnirilor pe platforma ZOOM, tinerii au aflat informații valoroase despre avantajele activității în domeniul TIC de la specialiști cu experiență din cadrul „Tekwill Academy” dar și reprezentanți ai companiei ISD, au avut posibilitatea să pună întrebări și să comunice direct cu profesioniștii și experții din domeniu.


Alina Scutaru, Recruitment and Employer Branding Manager: „Tehnologiile informaționale reprezintă un domeniu foarte vast, încât fiecare pesoană, ținând cont de calitățile sale, se poate regăsi în una dintre direcțiile IT: software development, design, project management, HR manager etc. Iar dacă elevii sunt bine informați de pe băncile școlii, luarea deciziei de a alege o carieră într-un anumit domeniu este mai ușoară.”

Marius Tricolici, Python Developer: „Din experința proprie pot spune că este important să luăm în mod individual decizii despre domeniul în care să dezvoltăm o carieră. Nu lăsați pe alții să vă spună ce puteți face și ce nu. Alegerea vectorului profesional vă aparține în totalitate.”

Iar pentru a înțelege mai bine direcțiile de carieră, elevii s-au familiarizat cu caracteristicile diferitor tipuri de joburi din industria IT. În același timp, pentru a continua studiile în sfera tehnologică, participanții au cunoscut și instituțiile de învățământ superior din țară în care se pot înscrie.


Alexandru Steganțov, elev: „Am avut parte de discuții foarte productive în care specialiștii din domeniu ne-au răspuns foarte clar la întrebările noastre despre tehnologiile informaționale. Sunt surprins de faptul că am petrecut foarte mult timp ascultând despre profesiile viitorului și oportunitățile pe care le putem avea dezvoltând o carieră în IT.”

Campania de informare și orientare „Aleg Cariera IT” este realizată tradițional de către Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC), iar ediția din acest an este implementată de proiectul „Tekwill Academy” în cadrul proiectului TEKWILL, cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suedia.


Timp de 4 ani, proiectul „Tekwill Academy” aduce tehnologiile informaționale mai aproape de toți cei care au finalizat studiile universitare și și-au dorit o recalificare sau dobândirea de noi competențe profesionale pentru un viitor în IT. Cu 10 cursuri în derulare, inițiativa a instruit sute de persoane care în prezent sunt angajate în cele mai mari companii IT din țară, a educat profesori de la instituțiile de învățământ superior din Moldova și a oferit instrumente educaționale pentru mii de tineri în lansarea și dezvoltarea propriilor proiecte. Tekwill Academy” oferă inclusiv programe de pregătire pentru certificări internaționale: Cisco, Oracle, ISTQB, PMP.


Pub