(video) Igor Dodon, despre întoarcerea SIS Maiei Sandu: Decizia CC e legată de ancheta comisiei privind cazul Ceaus. Se grăbesc

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon califică decizia Curții Constituționale de a întoarce Serviciul de Informații și Securitate în subordinea Președinției drept una „grăbită”. „Readucerea SIS în subordinea exclusivă a președintelui este legată de cazul Ceaus și ancheta parlamentară, care derulează rapid”, a comentat Igor Dodon la Interviul Săptămânii de la „Primul în Moldova”.

Foto: UNIMEDIA

„Decizia de astăzi a CC de a readuce SIS în subordinea exclusivă a președintelui este legată de activitatea comisiei parlamentare de anchetă în dosarul despre răpirea la Chișinău a ex-judecătorului ucrainean Nikolai Ceaus. Comisia lucrează foarte repede.

Din câte am înțeles, imediat după sărbători aceasta intenționează să prezinte un raport parlamentului. Cred că acolo vor fi detalii foarte interesante. De aici, și graba cu decizia Curții Constituționale”, comentat Igor Dodon.

Curtea Constituțională a declarat, pe 27 aprilie 2021, drept neconstituțională legea prin care SIS a fost trecut în subordinea Parlamentului. 51 de deputați au votat, pe decembrie 2020, ca Serviciul de Informații și Securitate să nu se mai supună Președinției, ciu Legislativului, așa cum a fost anterior

Tot pe 27 aprilie 2021, președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor răpirii ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus, a venit cu detalii din cadrul invetigațiilor. Ambasada Ucrainei a refuzat să se prezinte la audierile parlamentare.

Judecătorul Nicolae Ceaus a fost răpit din curtea casei la începutul lunii aprilie. Ministrul interimar al MAI, Pavel Voicu, anunța că a fost reținut un suspect, iar Ceaus ar fi fost răpit de cetățeni străini.

Mafrko Shevcenko, ambasadorul ucrainean în Republica Moldova, a fost invitat la Ministerul de Externe, pe 9 aprilie, iar secretarul de stat Dumitru Socola i-ar fi transmis o notă oficială prin care se cerea ridicarea imunității diplomatice a atașatului militar al Ucrainei, Serghei Smetaniuk, scrie presa din Ucraina. Smetaniuk ar fi cel care l-a transportat în portbagajul autoturismului cu numere diplomatice pe judecătorul Nicolae Ceaus, răpit de pe teritoriul R. Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu comentează informațiile apărute în presa din Ucraina ce vizează cazul răpirii judecătorului Ceaus. Într-un comentariu oferit pentru UNIMEDIA, reprezentanții MAEIE spun că toate informațiile actualizate vor fi făcute publice de organul de anchetă.

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina neagă orice implicare a angajaților săi în răpirea judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Declarația a fost făcută de către un reprezentant al instituției, pentru portalul hromadske.ua

O comisie parlamentară va elucida circumstanțele posibilei răpiri a judecătorului ucreainean, Nicolae Ceaus. Un proiect în acest sens a fost votat astăzi de către deputați. Comisia este formată din 9 membri, fiind vorba despre Andrian Lebedinschi, Grigore Novac, Fiodor Gagauz, Alexandr Jizdan, Vladimir Cebotari, Grigore Repesciuc, Vadim Fotescu, Oazu Nantoi și Vasile Năstase. 


Pub