10:08:01 19.04.2024
Stiri

VIDEO // STAREA de URGENȚĂ, instituită de PSRM-ȘOR până la 30 mai, ANULATĂ de Curtea Constituțională: „ANTICIPATE!”

Actualitate 28.04.2021 17:58 Vizualizări3917 Autor: Ziarul National
VIDEO // STAREA de URGENȚĂ, instituită de PSRM-ȘOR până la 30 mai, ANULATĂ de Curtea Constituțională: „ANTICIPATE!”


Curtea Constituțională a anulat astăzi Hotărârea Parlamentului din 31 martie curent prin care a fost decretată stare de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova pe o perioadă de două luni, de la 1 aprilie până la 30 mai

UPDATE // Curtea Constituțională a arătat, în decizia sa prin care a anulat situația de urgență, că Parlamentul nu a motivat în ce măsură competențele ordinare ale Executivului sunt insuficiente pentru depășirea situației de criză.



Totodată, Înalta Curte a remarcat faptul că Parlamentul a instituit starea de urgență în timp ce magitrații constituționali urmau să decisă asupra circumstanțelor care justifică dizolvarea actualului Legislativ.

„Din punct de vedere constituțional, starea de urgență reprezintă o situație excepțională. Caracterul excepțional reclamă motive pe măsură, iar instituirea stării de urgență își derivă legitimitatea din motivele care stau la baza ei. Curtea a observat lipsa unei motivări adecvate a Hotărârii Parlamentului privind declararea stării de urgență, din perspectiva obstrucționării unei eventuale dizolvări a Parlamentului. Prin urmare, Hotărârea în discuție încalcă articolul 85 din Constituție”, cităm din decizia Curții Constituționale.






UPDATE //
Sutele de persoane din fața Curții Constituționale au întâmpinat cu urale decizia Înaltei Curți. Mulțimea a scandat „Victorie!” și „Anticipate!”.

„Așteptăm decretul președintelui (de dizolvare a Parlamentului - n.r.)”, a strigat un protestatar.

Liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a anunțat mulțimea că președinta Maia Sandu va susține un briefing de presă astăzi, la ora 18.30.





UPDATE // Curtea Constituțională a anulat astăzi Hotărârea Parlamentului din 31 martie curent prin care a fost decretată stare de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova pe o perioadă de două luni, de la 1 aprilie până la 30 mai.

Unicul magistrat constituțional care a avut o opinie separată în acest caz a fost Vladimir Țurcan, fost deputat socialist.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a precizat că Înalta Curte a declarat inadmisibilă solicitările deputaților Octavian Țîcu, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca în ceea ce privește Hotărârea de Guvern prin care a fost propusă instituirea stării de urgență.

„Curtea a declarat neconstituțională Hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgenţă nr. 49 din 31 martie 2021. Totodată, Curtea a declarat inadmisibile sesizările în partea referitoare la Hotărârea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgenţă nr. 43 din 30 martie 2021. Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, a citit verdictul Domnica Manole.





UPDATE // Curtea Constituțională va anunța la ora 17.00 decizia luată în privința constituționalității instituirii în R. Moldova a stării de urgență până la 30 mai.





UPDATE //
Sute de persoane s-au adunat în fața Curții Constituționale la o manifestație pe care o numesc „în apărarea” acestei instituții.








Curtea Constituțională examinează astăzi sesizările privind controlul constituționalității deciziei guvernării PSRM-ȘOR de a declara stare de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova în perioada 1 aprilie - 30 mai curent.

Este vorba despre Hotărârea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgenţă din 30 martie 2021 și a Hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgenţă nr. 49 din 31 martie 2021.

h_15_2021_81a_82a_2021_rou by Vitalie Hadei on Scribd



Sesizările au fost depuse la Înalta Curte de către liderul Partidului Unității Naționale, deputatul Octavian Țîcu, și deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca.

Potrivit autorilor, ideea instituirii stării de urgență a fost lansată de un guvern interimar, iar proiectul a fost depus în Parlament de către trei deputați socialiști, deși Constituția stabilește clar cine poate solicita astfel de lucruri - un guvern plenipotențiar sau Președinția.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md