05:22:22 20.04.2024
Stiri

Procuratura Generală NU inițiază un proces penal vizavi de acțiunile ilegale ale Parlamentului în raport cu Înalta Curte: „Adresarea deputaților NU corespunde cerințelor de formă și conținut”

Actualitate 28.04.2021 18:39 Vizualizări2168 Autor: Ziarul National
Procuratura Generală NU inițiază un proces penal vizavi de acțiunile ilegale ale Parlamentului în raport cu Înalta Curte: „Adresarea deputaților NU corespunde cerințelor de formă și conținut”


Procuratura Generală anunță că refuză să înscrie în Registrul de evidență a infracțiunilor adresarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc, prin care legislatorii au solicitat examinarea unor pretinse fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate, după atacul de vinerea trecută din Parlament la adresa Curții Constituționale.

Acest lucru înseamnă că Procuratura Generală (PG) nu va iniția un proces penal în baza sesizării depuse de către cei doi deputați.

Motivul invocat de PG se referă la faptul că „din punct de vedere procesual, adresarea deputaților nu corespunde cerințelor de formă și conținut unui act de sesizare despre infracțiuni, prevăzute de Codul de procedură penală”.

„Din punct de vedere al dreptului material, din circumstanțele de fapt invocate de către petenți nu rezultă obiectiv o bănuială rezonabilă privind săvârșirea infracțiunilor denunțate sau altor infracțiuni”, cităm din comunicatul instituției.

Ordonanța semnată de procurorul general Alexandr Stoianoglo poate fi contestată la judecătorul de instrucție.

Amintim că Procuratura Generală a fost sesizată sâmbăta trecută în legătură cu evenimentele de vineri, 23 aprilie curent, din Parlamentul R. Moldova, soldate cu abrogarea unei hotărâri din 2019 privind numirea Domnică Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale (CC) și votarea de către majoritatea PSRM-ȘOR a ex-procurorului Boris Lupașcu în locul acesteia.

CITIȚI și Deputatul Litvinenco ironizează pe seama găselniței PG: Întâlnirea dintre procurorul Popov și Boris Lupașcu a avut loc DUPĂ ce sesizarea sa pe numele ultimului a devenit PUBLICĂ. „Scuză foarte neinspirată”

„Având în vedere evenimentele extrem de grave care s-au produs ieri, împreună cu colegii mei am sesizat Procuratura Generală și am solicitat pornirea urmăririi penale în baza art. 339 alin. (1) Cod penal „Uzurparea puterii în stat” de către grupul criminal organizat și condus de cetățeanul Igor Dodon, dar și pe faptul săvârșirii de către cetățeanul Lupașcu Boris a infracțiunii prevăzute de art. art. 351 alin. (1) Cod penal „Uzurparea de calități oficiale”, și anume a celei de judecător la Curtea Constituțională”, anunța sâmbătă parlamentarul PAS, Sergiu Litvinenco.

Potrivit deputatului, uzurparea puterii în stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului, iar cei care se fac vinovați trebuie să răspundă. Acesta a amintit că în 2019 nu s-au luat măsuri în privința lui Vlad Plahotniuc, iar din acest motiv și alții ar fi îndrăznit să comită această infracțiune.

Luni, Boris Lupașcu a renunțat la funcția de judecător constituțional, după ce a depus vineri jurământul în Parlament, iar Curtea Constituțională a anulat cele două decizii ale Legislativului prin care Domnica Manole a fost revocată din funcție, iar Lupașcu a fost numit în locul acesteia la Înalta Curte.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md