Linkuri accesibilitate

PSRM între vaccinul rusesc şi vaccinul chinezesc


Chișinău: primele vaccinuri Sputnik V, donate de Rusia, April 24, 2021
Chișinău: primele vaccinuri Sputnik V, donate de Rusia, April 24, 2021
PSRM între vaccinul rusesc şi vaccinul chinezesc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00

Fireşte, toţi ne bucurăm că vaccinurile din Rusia au sosit, în sfârşit, în Moldova. În situaţia în care ne aflăm, toate vaccinurile sunt de folos. Şi le mulţumim socialiştilor pentru contribuţia lor decisivă la aducerea Sputnikului V în RM. Altceva e că ajutorul acesta s-a dovedit a fi mai mic decât fusese prezentat de PSRM. În loc de 142.000 de doze au venit 71.000, iar în final malul drept al Nistrului a rămas doar cu 40 de mii, după ce Transnistria şi-a luat partea ei. Nici acestea însă nu pot fi folosite acum deoarece nu se ştie când vor ajunge componentele pentru rapel. Avem deci o situaţie mai puţin îmbucurătoare decât cea descrisă de PSRM.

Socialiştii au făcut mare tam-tam la sosirea vaccinurilor din Rusia. Însuşi Igor Dodon era în avionul care le-a adus. PSRM ne-a bombardat cu declaraţii pline de entuziasm despre sprijinul Rusiei, despre prietenia moldo-rusă, despre contribuţia importantă a socialiştilor la eradicarea virusului. Da, e bine că PSRM ne-a adus vaccinuri ruseşti, dar, repet, acestea sunt puţine şi impresia mea e că entuziasmul e exacerbat, cel puţin deocamdată. Înţeleg că PSRM se pregăteşte de alegeri anticipate şi are grijă de imaginea sa, dar n-ar strica să fie toate cu măsură.

De ce, de pildă, PSRM nu face tam-tam cu aducerea vaccinurilor din China, condusă de un Partid care îi este pe plac? Iar China ne-a trimis tocmai 100.000 de doze. E mai mult decât ce ne-a trimis Rusia. Ei bine, suportul chinez nu e elogiat din simplul motiv că nu ar avea un mare impact electoral. Moldovenii se uită în direcţia Rusiei, nu a Chinei. Şi-apoi, nici contribuţia PSRM-ului nu a fost aici decisivă, şi mai există supoziţia că eficienţa vaccinurilor chinezeşti e mai mică. Deci nu e profitabil pentru PSRM să elogieze venirea vaccinurilor din China.

Între timp, să remarcăm toţi, şi PSRM nu ar trebui să fie o excepţie, că vaccinarea se face aici cu sprijinul Occidentului şi al României. Deocamdată, AstraZeneca ne-a ajutat mai mult decât Sputnik V…

XS
SM
MD
LG