Activele din sectorul bancar, concentrate la 4 instituții. Detalii și explicații oferite de INCE

28 Apr. 2021, 11:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
28 Apr. 2021, 11:36 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Gradul de concentrare a sectorului bancar autohton rămâne la un nivel înalt și în anul 2020.

Potrivit unei publicații a Institutului Național de Cercetări Economice, indicele de concentrare a pieţei activului (IHH), a urcat de la 1750,3 puncte în anul 2019 la 1761,9 puncte la finele anului 2020, nivel de la care sectorul bancar este considerat că se încadrează în limitele unei pieţe bancare cu un grad moderat de concentrare.

Iar după valoarea creditelor (1961,8 puncte) în comparație cu cel al depozitelor (1832,3 puncte), indică o concentrare mai ridicată (piaţa excesiv concentrată) a pieţei bancare a Republicii Moldova.

Clasamentul primelor patru bănci comerciale, care deţin 79,6% din credite totale, a scăzut cu 0,5% în anul 2020, faţă de 2019, arată cifrele analizate de INCE.

Sectorul bancar prezintă un nivel de concentrare mai ridicat, reflectat atât de cota de piaţă în funcţie de activele deţinute de primele patru bănci din sistem, cât şi de indicele Herfindahl- Hirschman (IHH) calculat de active. Evoluţia ascendenţă a acestui indicator arată o creştere continuă a gradului de concentrare a sectorului bancar autohton şi creşterea competiţiei între bănci.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 15:15
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 15:15 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Transferurile instant zilnice ale moldovenilor se ridică la 2,6 milioane de lei, constată guvernatoarea BNM, Anca Dragu, care a participat astăzi la lansarea Campaniei Naționale Fără Cash.

„Împreună lucrăm la acest concept de acces mai ușor la plăți și la servicii bancare și, în general, la dezvoltarea țării și crearea unor perspective mai simple de facilitare a businessului și a tranzacțiilor pentru toți cetățenii Moldovei”, a subliniat Anca Dragu.

Guvernatoarea BNM a făcut referire la cele mai recente proiecte ale Băncii Naționale, care deja se bucură de succes. În context, a fost menționată înaintarea cererii de aderare a Republicii Moldovei la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA), care este în proces de examinare, dar și lansarea, în luna martie, a Sistemului de Plăți Instant MIA.

„Până ieri, avem înregistrate 124 118 de plăți și 115 milioane de lei transferați – câte 2900 de plăți și 2,65 mil de lei transferați pe zi. Sunt cifre care arată că MIA este un succes pentru sistemul nostru bancar. Aducem cetățenilor Republicii Moldova posibilitatea plăților sigure, rapide și cu costuri din ce în ce mai reduse. Avem comisioane de zero lei pentru plățile instant de până la cinci mii de lei. Plățile au devenit foarte accesibile” a spus Anca Dragu.

Anul trecut, numărul cardurilor în circulație a depășit numărul populației din Republica Moldova, constituind cifra de 3 292 564. Totodată, pe parcursul anilor 2019-2023 numărul și valoarea plaților fără numerar au crescut în fiecare an în medie cu 40,4% și respectiv 37,9%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău