Curtea Constituțională a anulat instituirea stării de urgență valabilă până pe 30 mai. Ce restricții nu mai sunt valabile

stare-de-urgenta-in-rmoldova-se-inchid-localurile-de-la-ora-2200-vezi-toate-restrictiile-valabile-pana-la-data-de-15-ianuarie-2021-160202-1606487880

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea care a impus instituirea stării de urgență pe două luni pe întregul teritoriu al Republicii Moldova. Mai jos vă prezentăm lista restricțiilor care au fost impuse în perioada 3 aprilie-30 mai.

1. La verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator, pe orice suport, ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în formă liberă. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locului activităţii profesionale, durata deplasării, data completării şi semnătura.

2. La verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil în formă liberă. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei, motivul deplasării, durata deplasării, data şi ora completării şi semnătura.

3. Persoanele care se află în afara domiciliului/reședinței sau a altui loc de trai, sunt obligate să deţină asupra sa un act de identitate sau un alt înscris care confirmă identitatea persoanei.

4. Şedinţele, întrunirile, reuniunile; profesionale cu prezenţa fizică a persoanelor, se vor organiza şi desfăşura cu limitarea numărului de participanţi reieşind din normativul 4m2 per persoană din suprafaţa utilă a încăperii şi vor dura nu mai mult de 60 de minute.

5. Agenţia Servicii Publice va asigura procesul de prestare a serviciilor publice în baza programării prealabile cu respectarea strictă a măsurilor obligatorii de prevenire a infecţiei COVID-19.

6. Serviciile organelor cadastrale teritoriale, care necesită deplasare în teren pentru efectuarea lucrărilor cadastrale, vor fi prestate ţinând cont de stricta necesitate.

7. Se sistează organizarea ceremoniilor de celebrare a înregistrării solemne a nou-născutului şi căsătoriilor jubiliare, inclusiv celebrarea solemna a căsătoriei, astfel asigurându-se încheierea căsătoriei exclusiv în incinta serviciului stare civilă/centrului multifuncţional şi doar în prezenţa exclusiva a mirilor.

8. Se interzice desfăşurarea adunărilor, întrunirilor, manifestaţiilor publice, mitingurilor şi a altor acţiuni de masă.

9. Se interzice întreprinderilor prestatoare de servicii publice să sisteze (prin deconectarea locurilor de consum) furnizarea serviciilor şi/sau să aplice penalităţi pe cazul neachitării în termen de către consumatorii casnici, a facturilor pentru energia electrică, energia termică, gazele naturale, telefonie fixă sau apa potabilă consumată, cu excepţia situaţiilor în care deconectarea are drept scop evitarea punerii în pericol a vieţii şi sănătăţii oamenilor sau prejudicierea proprietăţii.

Reiterăm că aceste restricții nu mai sunt valabile. Acestea au fost valabile până la ziua de astăzi.

Documentul întreg aprobat ieri de CNESP îl puteți găsi mai jos.

Amintim că pe 31 martie, parlamentul a votat cu 52 de voturi din partea deputaților instituirea stării de urgență pe întregul teritoriul țării în perioada 1 aprilie-30 mai. Acest lucru s-a întâmplat după ce guvernul în demisie a propus parlamentului să voteze instituirea stării de urgență. Propunerea a fost discutată și votată chiar dacă un guvern în demisie nu are dreptul să vină cu propuneri către parlament.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente