„Întâlnire accidentală”. Procuratura Generală a reacționat la întrevederea dintre „colegii” Lupașcu și Popov

Ilie Gulca
28/04/2021
Ruslan Popov și Boris Lupașcu

Procuratura Generală a calificat, miercuri, întâlnirea dintre adjunctul Procurorului General, Ruslan Popov, și fostul procuror Boris Lupașcu, pe care formațiunile PSRM și ȘOR au vrut să îl numească judecător la Curtea Constituțională (CC), drept accidentală. Cei doi s-au întâlnit pe 25 aprilie 2021 într-o stație PECO din Chișinău, la două zile după ședința Parlamentului, în care s-a decis retragerea susținerii pentru Domnica Manole la funcția de judecător CC. 

„În contextul secvențelor video apărute recent în presă care a stârnit un val de controverse în spațiul public, instituția punctează următoarele: cei doi [Ruslan Popov și Boris Lupașcu] se cunosc de mai mulți ani în condițiile în care au activat împreună în cadrul organelor procuraturii. Interdicții limitative de comunicare între cei doi nu existau. Or, la acel moment, Boris Lupașcu nu era parte a vreunei lucrări pendinte la Procuratură”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Totodată, precizează sursa citată, adresarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgil Pâslariuc prin care solicitau examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate a fost recepționată la Procuratura Generală luni, 26 aprilie 2021, fiind dispusă examinarea celor invocate într-un regim prioritar.

Ce doi deputați PAS au sesizat Procuratura Generală după ce majoritatea parlamentară PSRM-ȘOR a aprobat, la 23 aprilie, o hotărâre despre anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului privind numirea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională.

Ulterior, la propunerea socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale, Boris Lupașcu, a fost numit judecător la Curtea Constituțională. Acesta a renunțat, pe 27 aprilie, la „mandatul care i-a fost încredințat”.

Tot vineri, 23 aprilie, socialiștii împreună cu deputații Partidului Șor au aprobat o declarație prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale – Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca –, acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale.

Această declarație a fost calificată de Înalta Curte drept anticonstituțională.  

Ilie Gulca
28/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii