Kremlinul sare în apărarea derapajului anticonstituțional al majorității PSRM-ȘOR

Ilie Gulca
28/04/2021

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a condamnat, luni, luările de atitudine ale reprezentanților diplomatici ai SUA și UE, precum și ambasadelor României și Olandei la Chișinău în cazul deciziilor despre „recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale” și anulării desemnării Domnicăi Manole în calitate de judecător la Curtea Constituțională. Moscova consideră acțiunile reprezentanților diplomatici occidentali drept „ingerințe în afacerile interne ale Republicii Moldova”.      

„Săptămâna trecută, reprezentanții occidentali și-au continuat tentativele de ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. Drept pretext de această dată a servit adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova, la 23 aprilie, a Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale, în care deputații și-au exprimat dezacordul față de deciziile despre existența condițiilor privind dizolvarea Parlamentului”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.

Mid-ul a criticat de asemenea atitudinile reprezentanților diplomatici occidentali în cazul anulării de către parlamentari a hotărârii din 2019 privind desemnarea actualului președinte al Curții Constituționale: „Îngrijorarea față de aceste hotărâri a fost exprimată de președintele Consiliului European, Charles Michel, și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, care au observat un atac la independența Curții Constituționale și chiar la ordinea constituțională a Republicii Moldova, care este republică parlamentară”, notează diplomația de la Moscova, imputând același comportament șefului Delegației UE în Moldova, Peter Michalko, ambasadorului SUA, Dereck J. Hogan, precum și ambasadelor statelor membre ale UE la Chișinău, inclusiv ale României și Olandei.

„Este semnificativ faptul că, făcând apel către Parlamentul Republicii să respecte hotărârile Curții Constituționale, reprezentanții SUA și UE se pare că refuză să manifeste același respect față de acțiunile parlamentarilor Moldovei.”

Kremlinul acuză diplomațiile occidentale de „evaluare selectivă”, atitudine care confirmă în opinia sa, o dată în plus, că vectorul geopolitic al Chișinăului este mai important „valorile democratice” pentru care militează ele.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a făcut apel către colegii săi din SUA și UE să se abțină de la „ingerințele în afacerile interne ale Republicii Moldova și să nu depășească limitele normelor eticii diplomatice”.

Pe 27 aprilie, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale Hotărârea Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale și Hotărârea Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale.

Ilie Gulca
28/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii