/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Poziția „Pentru Moldova” și a Partidului „Șor” privind decizia CC și anunțul Maiei Sandu: „Lupta politică e altceva decât lupta cu virusul”

28 aprilie 2021, ora 21:32

Platforma „Pentru Moldova” și Partidului „Șor” a luat act de decizia Înaltei Curți și de decretul semnat de șefa statului, Maia Sandu, privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare. Aceștia susțin că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar fi pus presiuni asupra Curții Constituționale (CC) prin protestele organizate la CC care au dus la luarea deciziei privind declararea neconstituționalității stării de urgență.

„Presiunile asupra Curții Constituționale, pentru a lua decizii în funcție de interesele politice, nici măcar nu mai sunt mascate, se comit deschis, în văzul tuturor. Am văzut cu toții cum partidul condus indirect de președintele Maia Sandu, care a fost și unul din autorii sesizării examinată astăzi, a forțat la propriu, prin manifestații organizate la ușa Curții Constituționale, emiterea acestei hotărâri. Or, acest lucru este inadmisibil și compromite din start imaginea și credibilitatea acestei instituții, care s-a lăsat antrenată în aceste jocuri de putere, amplificând astfel criza politică și, prin ricoșeu, și criza socială și economică”, susțin cei de la „Pentru Moldova” și „Șor”.

Aceștia susțin că starea de urgență votată de alianța Șor-PSRM a avut drept scop salvarea vieților omenești ținând cont de situația epidemiologică din țară, lucru care nu ar fi fost înțeles de magistrații CC și de instituția prezidențială.

„Nu mai încape nicio îndoială că, prin decizia de astăzi, Curtea Constituțională și-a arătat adevărata misiune: cea de bâtă politică în mâna președintelui Maia Sandu. Să fie clar: deputații Partidului „ȘOR” și ai Platformei „Pentru Moldova” au votat pentru instituirea stării de urgență pentru a salva viețile oamenilor. Această măsură a fost aplicată pentru a putea lupta cu pandemia, nu cu oponenții politici. Lupta politică e altceva decât lupta cu virusul și cu moartea. Păcat că nu a înțeles acest lucru nici Președinția, nici deputații care au contestat decizia la CC, nici judecătorii Înaltei Curți”, menționează deputații „Pentru Moldova” și „Șor”.

Platforma parlamentară „Pentru Moldova” și Partidul „Șor” explică că au depus eforturi pentru a preveni o criză umanitară în Republica Moldova, determinată de colapsul economic și criza acută din sănătate, pe fundalul pandemiei de COVID-19. Mai mult ca atât, aceștia motivează că au optat pentru învestirea unui Guvern, chiar dacă, din punct de vedere politic, alegerile anticipate îi „avantajează”.

„Din păcate însă, unii actori politici au pus interesul personal de-asupra celui comun, iar din această cauză, intrăm într-o nouă fază electorală cu consecințe greu de estimat. Noi suntem pregătiți de alegeri și vom obține un rezultat bun. Dar nu putem garanta că țara va avea ceva de câștigat din asta, dimpotrivă, este foarte probabil să piardă și ceea ce i-a mai rămas. Curtea Constituțională a anulat Starea de urgență, în timpul căreia numărul de infectări cu noul coronavirus și cel al deceselor cauzate de COVID-19 a scăzut. Din păcate, însă, pandemia nu s-a anulat. Chiar dacă intuim că unii judecători ai Curții cred, în naivitatea lor, că au și asemenea atribuții. Decizia de astăzi, care este una pur politică, este o greșeală, care ne va costa scump”, au punctat cei de la „Pentru Moldova” și „Șor”.

Amintim că, starea de urgență din Republica Moldova a fost anulată. Curtea Constituțională a declarat neconstituțională decizia Parlamentului privind introducerea stării de urgență din data de 1 aprilie până pe 30 mai curent. Hotărârea Curții Constituționale de astăzi, 28 aprilie, este irevocabilă.

Ulterior, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului. Despre aceasta a anunțat șefa statului în cadrul unui briefing de presă. Prin urmare, alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la 11 iulie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram