‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎnghețurile au afectat unele livezi de cais din țară

Înghețurile au afectat unele livezi de cais din țară

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Temperaturile negative înregistrate în noaptea de 27 aprilie, în mai multe raioane ale țării, au afectat livezile de cais. Totuși, este prea devreme de estimat pierderile pe care le vor avea producătorii.

Potrivit celor relatate de fermieri, cel mai mult au fost afectate plantațiile care sunt amplasate în depresiuni, lângă râuri, unde temperaturile au coborât și până la -5 grade Celsius.

Contactat de Agrobiznes, Denis Vornices, producător din satul Cotiujeni, raionul Briceni ne-a spus că, în mare parte, livezile de măr și cireș nu au fost afectate. În schimb, în livezile amplasate lângă lac s-au înregistrat – 4,5oC.

„În noaptea trecută am lucrat cu tunul anti-îngheț în livada care este lângă lac. Floarea la pomii de cireș nu este încă atât de dezvoltată ca să putem vedea dacă a fost afectată sau nu. Mai mult au fost afectate frunzele. Dimineața trecută au căzut precipitații, iar noaptea s-au înregistrat înghețuri, respectiv în muguri s-a format gheață. În ceea ce privește livada de măr, este încă în fenofaza de buton alb. Desigur că, acum este devreme să spunem în ce proporție sau cât a afectat înghețul, dar sperăm totuși să trecem cu bine peste aceste perioade”.

Eugen Bajurean, producător din satul Stolniceni, raionul Edineț, a menționat că în noaptea anterioară au fost înregistrate -3 grade.

„În zona noastră a fost afectat puțin caisul de temperaturile negative care s-au înregistrat pe parcursul nopții trecute. Cel mai evident acest lucru a fost în livezile din depresiuni. Totodată, cu 2 săptămâni până la aceste temperaturi, am tratat livada cu produse care măresc rezistența la înghețuri. La moment, în livezile de cais deja s-a format fructul”.

Menționăm că, producătorii de căpșuni în câmp deschis la fel au anunțat despre faptul că înghețurile au afectat plantațiile.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›