image
Sursa foto: jurnal.md

Scandal la Căușeni: Oamenii, revoltați că preotul vrea să amenajeze încă un cimitir, pe lângă cele trei care există deja

Un alt scandal cu implicarea unui preot. În orașul Căușeni oamenii se declară nemulțumiți de intenția parohului din localitate de a construi un cimitir chiar lângă casele lor. Asta deși în apropiere sunt trei cimitire. Localnicii se tem că cel nou va fi o sursă de boli și de poluare a apei pe care o consumă. Ei consideră „bolnavă” ideea preotului, care, de mai bine de patru ani, le tulbură liniștea. La rândul său, părintele Mihail Cîșlaru susține că un cimitir mai aproape este necesar, cele existente aflându-se la câțiva kilometri. De cealaltă parte, primarul localității Ursoaia, în a cărui gestiune se află terenul buclucaș, spune că ceea ce vrea să facă parohul contravine legii.

În localitatea Valul lui Trăian domină neliniștea de mai mulți ani. Asta deoarece preotul vrea să amenajeze un cimitir chiar în apropierea caselor oamenilor, pe un teren agricol, pe care acum crește grâu. Terenul a fost cumpărat de un consătean și donat bisericii. Oamenii din vecinătatea terenului se declară însă deranjați de intenția parohului.

Preotul a solicitat deja autorizație din partea Primăriei satului Ursoaia pentru a începe amenajarea noului cimitir. Primarul susține însă că așa ceva ar fi ilegal.

Elena Mărgineanu, primarul satului Ursoaia, orașul Căușeni: „Este imposibil ca să fie acolo construit cimitirul, pentru că Codul Funciar ne spune că acele terenuri care chiar dacă sunt cu titlul de privat, trebuie să fie folosite anume pentru destinația pentru care sunt prevăzute, adică cu scop agricol. Dumnealor doresc să construiască cimitirul pe teritoriul satului Ursoaia, ca să facă servicii funerare pentru persoanele din Căușeni, ceea ce este interzis legal".

Contactat pentru o reacție, antreprenorul care a cumpărat pământul, Alexandru Catană, susține că acesta a fost donat bisericii, care decide acum ce vrea să facă cu el. La biserică nu l-am găsit pe preot, însă, aceasta ne-a răspuns la telefon. Părintele Mihail Câșlaru susține că inițiativa nu a venit din partea bisericii, ci din partea oamenilor.

Mihai Câșlaru, preot: „Deci este inițiativa oamenilor nu este inițiativa mea, pur și simplu sunt acolo câteva familii care se află în imediata vecinătate și sunt împotrivă. Că e prea departe, sunt șase km distanță și acolo este aglomerat și vrem să facem un cimitir aici aproape, căci un domn a cumpărat un teren și l-a donat pentru acest scop, dar sunt juriști care se ocupă de întrebarea asta, eu sunt preot și mă rog”.

Înainte să fie preconizat pentru amenajarea unui cimitir, pe acest teren a fost instalată, recent, o troiță. Tot ilegal, susține primarul satului Ursoaia. Oamenii din localitate spun că vor continua să se opună planului urzit de parohul din localitate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: