image
Sursa foto: Jurnal.md

RM marchează Ziua Drapelului de Stat; Maia Sandu: Ilustrează tradiția împărtășită de oamenii acestui meleag

În Republica Moldova este marcată Ziua Drapelului şi a Stemei de Stat, simbolurile oficiale ale suveranităţii şi independenţei.

În această zi, în 1990, tricolorul a fost pentru prima dată arborat pe clădirea Parlamentului, exprimând voința cetățenilor care au cerut revenirea la valorile naționale. Drapelul Republicii Moldova este un tricolor cu benzi verticale – albastru, galben şi roşu, având proporţiile de 1:2 între lăţime şi lungime.

În centru, pe fâşia de culoare galbenă, este imprimată Stema de Stat - un vultur purtând o cruce în cioc şi strângând în ghearele reprezentate ca nişte mâini un sceptru de aur şi o ramură verde de măslin. Pieptul păsării este protejat de un scut cu însemnele tradiţionale ale Moldovei medievale: capul de bour, soarele, luna şi o floare.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Drapelului de Stat.

„Acum 31 de ani, deputații Parlamentului Independenței adoptau Tricolorul cu stemă ca noul drapel al țării noastre. După declararea independenței, acest drapel a devenit unul din simbolurile oficiale ale statului Republica Moldova, alături de Stemă și Imn. Emblemă a suveranității și independenței țării noastre, Drapelul de Stat ilustrează tradiția împărtășită de oamenii acestui meleag și reprezintă năzuințele și valorile cetățenilor noștri”, se arată în mesajul șefei statului.

Președintele Maia Sandu a menționat că Ziua Drapelului de Stat este o bună ocazie de a reflecta asupra valorilor noastre și a configura viitorul comun pe care dorim să-l construim în această țară.

„Dorința de a trăi pașnic, munca pentru o viață prosperă și aspirația pentru dreptate a oamenilor din Republica Moldova ne unesc, indiferent de opțiunile politice, de apartenența etnică sau religioasă, de limba vorbită. Vom face tot ce ne stă în puteri pentru ca toți cetățenii Republicii Moldova - purtătorii suveranității - să-și construiască o viață pașnică și prosperă, trăită cu demnitate, în țara lor”, a spus doamna Maia Sandu.

Tricolorul a fost desemnat drapel oficial al Republicii Moldova de primul Parlament pe 27 aprilie 1990. Ziua Drapelului de Stat a fost instituită pe 23 aprilie 2010.

Poliția anunță că, în semn de onoare, devotament, unitate și credință, la primele ore ale dimineții în toate subdiviziunile IGP a fost arborat drapelul de stat.

drapeldrapel

Noutăţile partenerilor

comentarii: