image
Sursa foto: ipn.md

Republica Moldova a primit 250 de mii de doze de vaccin din China

150 de mii de doze de vaccin și seringi donate de guvernul chinez împreună cu alte 100 de mii de doze de vaccin achiziționate din bugetul public au ajuns astăzi dimineața la Chișinău.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi, Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Igor Curov, și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Zhang Yinghong, au fost prezenți la ceremonia de donare.

„Eu vreau să zic un lucru, prietenii la nevoie se cunosc, acest lucru s-a demonstrat. Vreau să mulțumesc întregului popor chinez și conducerii de vârf a Republicii Populare Chineze, pentru acest ajutor umanitar acordat Republicii Moldova. Pe noi ne leagă de mult timp, de mulți ani, prietenia dintre aceste două popoare, dar cred că acest lot, care este unul foarte impunător e foarte important pentru lupta cu COVID și pentru a avea cât mai rapid succes”, a spus Zinaida Greceanâi.

„În prezent, există un decalaj uriaș în furnizarea globală de vaccinuri. Fiind o țară cu responsabilitate, China va continua să-și îndeplinească angajamentele de a promova distribuția echitabilă a vaccinurilor în întreaga lume și va contribui în continuu la disponibilitatea vaccinurilor în țările în curs de dezvoltare”, a spus și diplomatul chinez, Zhang Yinghong.

În prezent, sunt 6 vaccinuri chineze incluse în lista OMS spre evaluare și aprobare. Vaccinurile primite de Moldova de această dată au fost produse de două companii chineze diferite, dintre care 150 de mii de doze donate sunt produse de compania Sinopharm, iar alte 100 mii de doze, achiziționate din buget, sunt produse de compania Sinovac.

Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că eficacitatea ambelor tipuri de vaccin corespunde standardelor organizației.

Menționăm că până în prezent, vaccinul chinez este folosit în zeci de țări din lume, inclusiv în Ungaria, Turcia, Ucraina, Brazilia. În același timp, China a decis să ofere platformei COVAX, 10 milioane de doze de vaccin chinez care este considerat sigur și eficient de experții OMS.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: