/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

/VIDEO/ În depozitul ANSP sunt peste 610 mii de vaccinuri împotriva COVID-19, produse de diferite companii

missing
27 aprilie 2021, ora 23:04

În depozitul Agenției Naționale de Sănătate Publică sunt peste 600 de mii de doze de vaccinuri, produse de diferite companii. Însă Ministerul Sănătății, chiar dacă declară că unii oameni așteaptă un anumit tip de ser, nu va permite populației să-l aleagă pe cel dorit. Dimpotrivă, îi îndeamnă să-și pună acel vaccin, care le este propus de medicul de familie. Autoritățile se mai laudă că, timp de două luni, au reușit să imunizeze aproape trei procente din populație. O cifră foarte bună, se arată convinși responsabilii.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Sănătății, în depozitul Agenției Naționale de Sănătate Publică, în prezent, sunt doze suficiente, pentru a imuniza 10% din populația Republicii Moldova. Mai exact, este vorba despre 613 mii de doze, dintre care 266.400 sunt vaccin AstraZeneca, 24.570 doze de Pfizer, 152 mii de Sinopharm, 71 mii de doze de Sputnik și 100 de mii de doze de vaccin Sinovac.

Vaccinurile recepționate de ANSP

  • AstraZeneca – 266.400 doze
  • Pfizer – 24.570 doze
  • Sputnik-V – 71.000 doze
  • Sinopharm – 152.400 doze
  • Sinovac – 100.000

Vaccinurile chinezești din această listă au ajuns în Republica Moldova, azi dimineață, și au fost întâmpinate, la Aeroportul International Chișinău, de către președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Lotul conține 150 de mii de doze de vaccin, oferite de autoritățile chineze cu titlu gratuit, în timp ce 100 de mii de doze au fost procurate din fondurile bugetare ale Republicii Moldova.

Autoritățile nu ne-au putut spune, însă, cât au plătit din bugetul de stat pentru dozele de vaccin Sinovac, despre care anterior oficialii europeni, și chiar cei din China, spuneau că nu ar avea o eficiență suficient de bună. Cu toate că Republica Moldova are în stoc peste jumătate de milion de doze de vaccin, produse de cinci companii diferite, responsabilii susțin că încă e devreme să le ofere oamenilor posibilitatea de a aleage vaccinul care le va fi administrat.

Asta deși chiar ei au declarat că, deseori, cetățenii refuză vaccinul propus de medicii de familie, spunând că așteaptă un ser anumit. Cât despre vaccinul Sputnik-V, care a ajuns la Chișinău, în wekendul trecut, ca donație din partea Rusiei, responsabilii de la Minister nu ne-au putut spune când acesta va fi utilizat, deoarece așteaptă confirmare pentru livrarea celei de-a doua doze.

Nici personalul medical nu a fost instruit despre modul în care trebuie să fie administrat serul. Ba mai mult, urmează să fie rezolvate înterbări ce țin de logistică și transportare în raioane a serului Sputnik-V. În general, vaccinarea decurge în ritm bun, susțin experții.

Potrivit statisticilor, până acum, în Republica Moldova au fost vaccinate cu prima doză peste 113 mii de persoane și cu a doua doză – 11 mii. Totodată, 80 la sută din lucrătorii medicali din spitale sunt deja imunizați. Numărul reacțiilor adverse înregistrate se ridică la 1100, majoritatea fiind ușoare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram