Igor Dodon invită la „front comun al forțelor sănătoase din țară”, după decizia CC: Ne așteaptă o luptă politică dură. Victoria partidelor susținute de occident ar putea duce la prăbușirea statului

Curtea Constituțională s-a transformat într-un instrument politic în mâinile unor politicieni uzurpatori, declară liderul PSRM, Igor Dodon, referindu-se la ultimele decizii adoptate de Înalta Curte, inclusiv cea de astăzi prin care au fost anulare hotărârile votate vineri de Parlament ce vizează CC. Dodon declară că în lunile următoare „ne așteaptă o luptă politică dură în cadrul alegerilor anticipate”, iar „victoria puterilor din Occident, care mizează pe partidul Maiei Sandu, al lui Renato Usatîi și al unioniștilor, ar putea ducea la prăbușirea statului moldovenesc. În context, a invitat „forțele politice să se dezică de vechile supărări și să se unească într-un front comun pentru salvarea țării”.

Foto: UNIMEDIA
„După anul 2013, în țara noastră practic a încetat să mai existe instanța judecătorească supremă. Socialiștii au făcut tot posibilul pentru a remedia această problemă, însă la această etapă, minoritatea politică, cu susținerea ambasadorilor din Occident, a reușit să mențină practica nocivă a Curților Constituționale anterioare privind subminarea bazelor statului de drept în Republica Moldova.

În lunile următoare, ne așteaptă o luptă politică dură în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Occidentul mizează pe forțele politice marionete pe care le controlează: partidul Maiei Sandu, al lui Renato Usatîi și cel al unioniștilor.

Victoria puterilor din Occident la alegerile parlamentare anticipate ar putea duce la prăbușirea statului moldovenesc:
- în plan politic, aceasta înseamnă trecerea totală a instituțiilor statului sub administrare externă și anume: a guvernului și parlamentului, curățarea dură a tuturor forțelor politice pro-moldovenești din țară, atacul asupra valorilor ortodoxe și a celor tradiționale, închiderea instituțiilor de presă care nu sunt finanțate din granturi și fonduri occidentale, persecutarea celor care gândesc altfel, tensiuni pe dimensiunea transnistreană, Găgăuzia și alte regiuni ale țării unde locuiesc reprezentanți ai altor etnii și moldoveni care nu se consideră români;
-în plan social și economic, aceasta înseamnă o impunere dură a regulilor FMI și ale Băncii Mondiale: majorarea vârstei de pensionare (în anul 2020, socialiștii au redus vârsta de pensionare de la 62 de ani la 57 pentru femei și, respectiv, pentru bărbați), stoparea majorității programelor sociale, creșterea prețurilor și a impozitelor.
- în politica externă este vorba despre modelul pro-occidental unilateral orientat spre o confruntare cu Rusia și China, aderarea la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, practica expulzării diplomaților ruși ș.a.

Pentru a nu admite evoluția acestui scenariu nociv pentru țara noastră, a venit timpul ca toate forțele politice sănătoase să se dezică de vechile supărări și să se unească într-un front comun pentru apărarea și salvarea Moldovei. Confruntarea politică dintre forțele politice pro-moldovenești se va transforma într-o luptă împotriva țării noastre și va permite forțelor occidentale să învingă la alegerile parlamentare anticipate.

Sunt sigur că majoritatea covârșitoare a conaționalilor noștri își dorește să locuiască în țara lor independentă, să întemeieze aici familii și să-și crească copiii, să prietenească cu toți, și în Est, și în Vest. Noi vom apăra interesele noastre naționale și vom lupta pentru Patria noastră, pentru Moldova!!!”, a spus Dodon.

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale hotărârile adoptate vineri în Parlament prin care a fost modificată componența Înaltei Curți.

Boris Lupașcu numit vineri de Parlament judecător la Curtea Constituțională renunță la mandat. O solicitare în acest sens a fost expediată ieri în adresa Legislativului.

56 de deputați au votat pentru numirea lui Boris Lupașco în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Propunerea a venit din partea fracțiunii PSRM, după ce astăzi a fost modificată hotărârea prin care a fost numită Domnica Manole magistrat la CC. Acesta a fost numit în funcția pentru un mandat de 6 ani.

54 de deputați au votat pentru adoptarea declarației cu privire la uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituțională și acordarea votului de neîncredere a 3 magistrați.

Judecătorii Curții Constituționale au luat act de declarația adoptată în Parlament cu privire la recunoașterea caracterului captiv al CC. „Dintr-o perspectivă strict constituțională, judecătorii CC constată caracterul exclusiv politic al acestei hotărâri. Potrivit art. 121 alin. (1) din Regulamentul Parlamentului, asemenea acte ale Parlamentului produc doar efecte politice”, menționează CC.

Curtea Constituțională a decis pe 15 aprilie 2021 că există circumstanțe ca actualul Parlament să fie dizolvat. Asta în condițiile în care două tentative de a învesti un Guvern au fost epuizate. În același timp, în Parlament există o majoritate parlamentară formalizată, gata să învestească un Executiv.


Pub