Datoriile de la „Calea furată”, discutate la CSS. Slusari: Am susținut ideea demisiei actualului șef al CFM, iar CSS ar trebui să ceară demisia șefului APP

Cifra datoriilor la Calea Ferată, care constituite 837 milioane lei, a fost confirmată astăzi în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, declară deputatul Alexandr Slusari care a insistat demult pe convocarea ședinței pentru a aborda aceasta situație. Potrivit deputatului, cea mai scurtă și legală cale prin care pot fi achitate salariile oamenilor este printr-o decizie a Comisiei Situației Excepționale și ar urma președinta Maia Sandu să discute acest aspect cu premierul Aureliu Ciocoi, care a lipsit de la ședință, fiind într-o vizită de lucru la Viena. Totodată, parlamentarul a susținut ideea demisiei imediate a actualului șef al CFM, dar și a șefului APP. În opinia lui Slusari, „conducerea actuală a APP reprezintă interesele grupărilor criminal-politice”.

Foto: UNIMEDIA
„Am participat la ședința Consiliului Suprem de Securitate pe subiectul Calea Ferată, la care am insistat demult. Am dezbătut istoricul problemei și motivele pentru care Calea Ferată s-a transformat în „Calea Furată”. Au fost confirmate cifrele datoriilor, prezentate de noi anterior. 837 mln - datorii totale, inclusiv aproape 164 mln lei - restanța la salarii. Sunt mari probleme cu achitarea combustibilului. Două zile întreprinderea nu a avut deloc motorină. Dar cea mai importantă problemă pentru mine rămâne a fi ajutorul financiar acordat salariaților, care deja de 4-5 luni trăiesc în disperare, fără remunerarea muncii. Am reiterat poziția Platformei DA privind necesitatea alocării urgente a subvențiilor angajaților entității în mărime de două salarii medii pe întreprindere. Cea mai scurtă și legală cale ar fi decizia Comisiei Situații Excepționale în acest sens. Urmează ca doamna președintă să discute acest subiect cu prim-ministrul interimar, care a lipsit de la ședința CSS. Sper foarte mult că propunerea noastră se va regăsi în recomandările Consiliului către Guvern”, a spus Slusari.

Parlamentarul a susținut ideea demisiei imediate a actualului șef al CFM, „care demult a pierdut contactul cu colectivul și nici nu are dreptul moral să candideze la funcția de șef al unei întreprinderi strategice precum este Calea Ferată”.

„Totodată, am propus anularea concursului actual butaforic, la care se știe din start că trebuie să câștige un candidat al lui Igor Dodon. Unul din cele două variante propuse pentru această funcție de rezonanță. În același timp, mi-am expus opinia precum că nu cred că Agenția Proprietății Publice este capabilă să prezinte un plan de redresare a situației la Calea Ferată, ținând cont de faptul că actuala conducere a structurii respective reprezintă interesele grupărilor criminal-politice și prin inacțiunile sale contribuie tot mai mult la delapidările proprietății publice, atât în țară, cât și în Ucraina. Mai degrabă CSS ar trebui să ceară demisia șefului APP”, a spus Slusari.

Maia Sandu a decis ieri convocarea ședinței CSS, pentru a discuta despre situația de la CSS.

Calea Ferată a Moldovei (CFM) a fost delapidată în ultimul deceniu de peste 1,5 miliarde de lei. Întreprinderea se află acum în prag de faliment, iar statul trebuie să ia măsuri urgente pentru a salva „coloana vertebrală a economiei”. Concluziile se conțin în raportul comisiei de anchetă care a fost creată în Parlament la inițiativa fracțiunii PSRM.

Președintele comisiei de anchetă a menționat că de la 12 mii de angajați, în 2010, în prezent CFM a rămas cu 6 mii de lucrători. La ziua de astăzi, datoriile la salarii se ridică la peste 800 de milioane de lei.

De câteva luni, angajații CFM au ieșit la zeci de proteste pentru a cere să le fie achitate salariile.


Pub