Câte doze de Sputnik V avem, de fapt. Explicăm cifrele din declarații

După ce sâmbătă cetățenii au fost anunțați că în Republica Moldova au fost aduse din Rusia 142 mii doze de vaccin Sputnik V, luni reprezentanții Ministerului Sănătății de la Chișinău au precizat că donația rusească a inclus 71 mii de doze, ce reprezintă prima componentaă a vaccinului, iar vaccinarea cu Sputnik V va putea începe doar după recepționarea celei de-a doua componente a vaccinului. De ce? Pentru că, spre deosebire de celelalte vaccinuri anti-Covid, Sputnik V are două componente diferite, adică componenta 2 (rapelul) este diferită de prima doză.

De unde a apărut confuzia cu 142 mii doze?

  1. Vineri, președintele PSRM Igor Dodon a anunțat că , împreună cu un grup de deputați ai Dumei de Stat, va aduce că un avion oferit de Federația Rusă peste 140 de mii din cele 180 mii de vaccinuri donate de partea rusă.
  2. Sâmbătă, la recepționarea donației pe Aeroportul Internațional Chișinău, s-a precizat că este vorba o tranșă de 142 de mii de doze de vaccin Sputnik V, iar că alte 40 de mii de doze ar urma să ajungă în luna mai curent. 
  3. Deputatul rus Viktor Seliverstov, care a însoțit lotul la Chișinău, a declarat că este vorba „de 40 mii doze duble pentru Republica Moldova și 31 mii doze duble pentru regiunea transnistreană”, în total 142 mii doze. El a spus că este primul lot de vaccin oferit gratuit țării noastre de către Federația Rusă și că vaccinurile Sputnik V sunt aproape 100% eficiente. 
  4. Despre 142 mii de doze de vaccin rusesc se menționează și într-un comunicat al Guvernului, care relata despre întrevederea din ajun a premierului interimar Aureliu Ciocoi cu Oleg Vasnețov, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova. Ulterior, aceeași cifră se menționa și în comunicatul Parlamentului despre participarea Zinaidei Greceanîi la evenimentul de recepționare a vaccinurilor. De asemenea, președinta Maia Sandu anunța pe pagina sa de Facebook despre recepționarea de către țara noastră a unui lot de 142.000 de doze de vaccin Sputnik V, ceea ce va permite accelerarea procesului de vaccinare.
  5. Luni, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat, a precizat pentru presă că, de fapt, în Moldova au ajuns 71 mii de doze de vaccin, doar componenta 1 a vaccinului.

Alexei Ceban, medic-epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, citat de PRO TV, a spus că autoritățile sanitare știau din start că este vorba despre 71 mii de doze cu prima componenta și că al doilea lot cu alte 71 mii de doze ar putea ajunge în luna mai. Deocamdată, 40 mii de doze de vaccinuri rusești ce i-au revenit Republicii Moldova au fost repartizate la depozitul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și vor fi distribuite în localități după confirmarea recepționării celui de-al doilea lot. Ceban a mai declarat că, potrivit scrisorii de donație a părții ruse, în Republica Moldova urmează să ajungă în total 182 mii de doze. Mai precizăm că 31 de mii de doze de Sputnik V au fost trimise în regiunea transnistreană.

Ce reprezintă Sputnik V

Vaccinul Sputnik V folosește versiunea modificată a unui virus, cum ar fi cel gripal, pentru a provoca răspunsul sistemului imunitar și a-l învăța să reacționeze în cazul contactului cu virusul SARS-CoV-2. Vaccinul rusesc se face în 2 etape, rapelul fiind administrat după 21 de zile de la prima doză.

Anterior, experta pe politici de sănătate Ala Tocarciuc a explicat pentru Moldova.org că vaccinul are o eficiență de aproape 92%, adică are o rată de protecție foarte înaltă, și că efectele adverse sunt în limitele care sunt acceptate pentru așa tip de produse.

Citește și: Vaccinul Sputnik V – un vaccin bun, dar infectat de politică? Explicăm

Dorit în special în stânga Nistrului și Găgăuzia

După recepționarea lotului de 31 mii de doze de vaccin, șeful administrației de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a declarat că este necesar să se cunoască cu exactitate când va fi organizată livrarea celei de-a doua componente a vaccinului înainte de a începe vaccinarea în masă în regiune.

În acest sens, negocierile cu partea rusă sunt în desfășurare. „Data preliminară convenită pentru sosirea celei de-a doua părți a tranșei este de trei săptămâni”, a spus Krasnoselski, citat de presa locală. Acesta a mai spus că circa 15.000 de locuitori din regiune și-au declarat dorința de a fi vaccinați cu Sputnik V, fiind depuse solicitări în acest sens.

Anterior, autoritățile locale de la Comrat au declarat că ritmul de vaccinare în autonomia găgăuză decurge într-un ritm lent, deoarece există o reticență a comunității locale, inclusiv cea medicală, față de vaccinul AstraZeneca. În schimb, localnicii sunt dispuși să se vaccineze cu vaccinul rusesc Sputnik V. Mai mult, din cauza ritmului lent de vaccinare cu AstraZeneca, un lot de 900 de doze de vaccin dintr-un total de peste o mie distribuit autonomiei găgăuze, a fost returnat și redirecționat către centrele de vaccinare din Chișinău. 

Sputnik V în UE

Deși vaccinul rusesc încă nu este aprobat la nivel de Uniunea Europeană, la începutul anului curent, Ungaria a semnat un acord cu Rusia pentru achiziția a două milioane de doze de vaccin Sputnik V. Astfel, Ungaria a devenit  prima țară membră a Uniunii Europene care a cumpărat preparatul rusesc de imunizare împotriva Covid-19. 

În luna martie, Slovacia a importat 200.000 de doze de Sputnik V, fiind al doilea stat membru al Uniunii Europene care a făcut o astfel de comandă. Totuși, în aprilie, Agenția de reglementare a medicamentelor din Slovacia a anunțat că loturile de vaccinuri aduse din Ruse diferă de cele evaluate de cercetătorii internaționali și de agenția de reglementare europeană. În Replică, Rusia a cerut autorităților slovace să returneze loturile de vaccin. 

Tot în aprilie, landul german Bavaria a semnat un precontract privind eventuala achiziționarea vaccinului rusesc. Autoritățile locale au declarat că dacă Sputnik V va primi autorizare în Europa, atunci landul va achiziționa 2,5 milioane doze de vaccin. În general, în luna martie, autoritățile ruse afirmau că vaccinul rusesc a primit aprobarea în 45 de state ale lumii.

Foto: europeanpharmaceuticalreview.com

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.