Cum va fi organizat Paștele în condiții pandemice 

La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile au spus clar că oficierea slujbelor cu caracter colectiv și a altor servicii divine se vor desfășura afară. Mai mult, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a declarat că de Paștele Blajinilor porțile cimitirelor vor fi închise. 

Aceste două decizii majore au trezit nemulțumirea în rândul creștinilor ortodocși. Mitropolia Basarabiei a venit cu o scrisoare deschisă în care solicită anularea restricțiilor. Aceeași poziție o are și Mitropolia Moldovei. 

În scrisoarea deschisă către prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, Mitropolia Basarabiei solicită ca „bisericile să nu fie discriminate”. „[Solicităm] revizuirea acestei hotărâri care să vină în sprijinul credincioșilor de a avea posibilitatea să se roage în biserici, așa cum au făcut-o timp de două mii de ani, în conformitate și cu normele moralei creștine. Considerăm că revenirea la prevederile Hotărârii 53, care deși sunt restrictive, totuși sunt mult mai aproape de corectitudine. Ar fi un act de onoare față de credința ortodoxă... 

Și Secretatul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, Vadim Cheibaș, crede că interdicțiile încalcă dreptul creștinilor de a participa la sfintele slujbe în biserici și asta ar fi o nedreptate și o discriminare comparativ cu tot ce se întâmplă în societate, atunci când teatrele se deschid, oamenii pot ușor intra în localuri de alimentație, totul absolut funcționează”. Acesta consideră non-sens opinia autorităților, care prezic o creștere a numărului de infectări în următoarele 10-14 zile ca urmare a împărtășaniilor în masă desfășurate duminica trecută de Florii. 

Potrivit secretarului Mitropoliei, este foarte important ca slujbele să aibă loc în interiorul bisericilor, pentru că „biserica are o însemnătate sacramentală și tot ce se întâmplă în biserică se întâmplă cu tentă divină-umană, o coparticipare a credincioșilor și slujitorilor sfântului altar întru slăvirea bunului nostru Dumnezeu”. De asemenea, secretarul cataloghează drept o blasfemie declarațiile medicilor care spun că „din cauza sfintei împărtășanii sau utilizarea unei singure lingurițe, care este un vas sfințit, ar fi un pericol de infectare”. 

Cât despre cum va fi organizată Noaptea Învierii la Catedrala Mitropolitană din Chișinău, Vadim Cheibaș a declarat că Mitropolia speră că deciziile autorităților vor fi modificate.

„Oricum totul se va petrece, oricum vom avea un sfânt Paște, un Hristos înviat. Celelalte sunt niște elemente trecătoare și cred că noi le vom depăși indiferent ce se va întâmpla.”

Și parohul bisericii din Dumbrava, Octavian Moșin, a declarat că în zilele următoare urmează să primească, ca și alte biserici, indicații de la Mitropolie despre cum va fi organizată noaptea Învierii. În situația în care autoritățile își vor menține decizia prin care a interzis să fie oficiată slujba în interior, biserica din Dumbrava se va conforma. „În noaptea de Paști nu vine așa de multă lume la biserică, mai ales în perioada asta pandemică. Personal, nu văd o problemă să fie oficiată slujba în interior”, spune parohul, menționând că biserica a asigurat enoriașii cu măști și dezinfectant. Potrivit lui, anul trecut „a fost foarte grav pentru creștini”.

„Dacă vorbim despre Dumbrava, practic nici nu aveam cui sfinți duminică dimineața pasca. Am mers cu poliția pe câteva străzi și cred că noi, cei care mergeam și stropeam cu agheazmă, eram mai mulți, decât oameni care ieșeau la marginea străzii”. 

Enlarge

23-6
Floriile la Catedrala Mitropolitană din Chișinău. Foto: mitropolia.md

„Nu avem argumente pentru a relaxa măsurile” 

Experta în sănătate publică Ala Tocarciuc scoate în evidență faptul că, chiar dacă suntem pe o pantă descendentă cu numărul de cazuri active, nu avem argumente pentru a relaxa măsurile de protecție. 

„Pandemia evoluează în valuri. După această diminuare, va urma o creștere nouă. De noi depinde cât de mare va fi acest val nou”. 

Este important să rămânem în izolare pe parcursul sărbătorilor, pentru că oricare eveniment de familie cu un număr mai mare de 5-6 persoane este un eveniment cu risc de transmitere crescut, spune experta. „Sărbătorile sunt importante, însă viața oamenilor este mai importantă. Se recomandă să rămânem precauți, să evităm locurile aglomerate și să purtăm măști. Cei care sunt vaccinați, au un pic mai multă libertate și pot merge mai sigur la biserică. Oricum, noi rămânem cu risc înalt, deoarece am vaccinat foarte puțini oameni. Dacă nu o să respectăm regulile, o să avem creștere a numărului de cazuri”. 

Aproape 115 mii oameni au fost vaccinați cu prima doză de vaccin împotriva COVID-19 și doar 11 560 cu a doua doză. 

Cum a fost sărbătorit Paștele catolic în alte locuri

Este al doilea Paște în pandemie. În România, spre deosebire de anul trecut, oamenii au putut veni acum la biserică, chiar dacă în număr limitat și cu anumite schimbări față de alți ani. Pentru ei au fost ridicate restricțiile de circulație până la ora 2:00.

Ceremoniile din bisericile din România au fost restrânse și au început mai devreme decât în mod obișnuit, dar au fost la fel de solemne și încărcate de speranță ca în fiecare an, scrie Digi24.

Enlarge

transilvania-romania
Sfințirea păștilor în Transilvania. Foto: Nandor Veres / EPA-EFE/ Shutterstock

Enlarge

Hildesheim-Cathedral-germania
Catedrala Hildesheim din Germania. Foto: Julian Stratenschulte/ AP

Enlarge

Old-St-Lukes-Church-SUA
Biserica Old St. Luke`s din Carnegie, SUA/ Foto: Jessie Wardarski/ AP

Foto principală: Paștele catolic în Esztergom, Ungaria / Marton Monus/ EPA-EFE/Shutterstock

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.