06:11:58 24.04.2024
Stiri

DOC // O nouă ÎNFRÂNGERE pentru Dodon la CC. Serviciul de Informații și Securitate rămâne sub controlul Președinției

Actualitate 27.04.2021 14:12 Vizualizări9618 Autor: Ziarul National
DOC // O nouă ÎNFRÂNGERE pentru Dodon la CC. Serviciul de Informații și Securitate rămâne sub controlul Președinției zdg.md


Serviciul de Informații și Securitate (SIS) rămâne în subordinea Președinției R. Moldova.

Curtea Constituțională a declarat astăzi neconstituțională legea adoptată de majoritatea parlamentară PSRM-ȘOR, prin care instituția urma să fie simultan în subordinea Parlamentului și Președinției.

„Curtea a observat că, pe 1 decembrie 2020, proiectul Legii contestate a fost înregistrat la Secretariatul Parlamentului. În următoarea zi, pe 2 decembrie 2020, Comisia juridică numiri și imunități a întocmit un Raport asupra proiectului de Lege contestat. Ulterior, pe 3 decembrie 2020, Parlamentul a adoptat în două lecturi Legea contestată. Curtea a reținut că în cazul examinat termenul oferit de Parlament pentru formularea propunerilor și amendamentelor la proiectul Legii contestate în prima lectură și în a doua lectură este insuficient, în special având în vedere obiectul de reglementare al Legii contestate, care viza excluderea unor competențe ale Președintelui Republicii referitoare la Serviciul de Informații și Securitate. Din acest motiv, Curtea a constatat încălcarea articolului 73 din Constituție”, se arată în decizia Înaltei Curți.

Serviciul de Informații și Securitate a fost trecut din subordinea Președinției în cea a Parlamentului în ședința scandaloasă a Parlamentului de pe 3 decembrie 2020. În total, pentru acest proiect au votat, în două lecturi, 51 de deputați socialiști, ai Partidului „Șor”, cei care au plecat de la „Pro Moldova” și deputații neafiliați.

Citește și: VIDEO, UPDATE // Ședința RELUATĂ cu noi ALTERCAȚII! SIS-ul a fost trecut în subordinea Parlamentului. SCHIMBĂRI în componența Biroului permanent al Legislativului. „A fost un DEZMĂȚ”

Ulterior, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a depus o sesizare la CC (4 decembrie 2020) cu privire la neconstituționalitatea legii prin care SIS a fost scos din coordonarea președintelui R. Moldova. Potrivit lui, „coaliția Dodon-Șor a încălcat, la adoptarea legii, mai multe prevederi ale Constituției R. Moldova atât pe fond, cât și pe procedură”.

Pe 7 decembrie 2020, Curtea Constituțională a decis suspendarea Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020, care prevede trecerea SIS din subordinea Președinției în cea a Parlamentului.




Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md