Linkuri accesibilitate

Vaccinarea sau dreptul copiilor la o sănătate protejată


 Spitalul pediatric de boli infecțioase, Chișinău, octombrie 2020
Spitalul pediatric de boli infecțioase, Chișinău, octombrie 2020

„Dreptul tău”, o rubrică semnată de Cornelia Cozonac în fiecare luni, la radio Europa Liberă.

Bolile infecțioase nu cunosc frontiere. Pandemia de Convid-19 a reconfirmat acest adevăr. Dreptul la o sănătate protejată pentru mulți copii este asigurat de imunizarea contra unor boli grave, care începe chiar din primele luni după naștere. În Republica Moldova, toți copii sunt asigurați de stat cu vaccinuri, de calitate, verificate de UNICEF, prin Programul național de imunizare, iar medicii dau asigurări părinților indeciși, că chiar și pe timp de pandemie, imunizarea se face în condiții de siguranță.

Rișcani, 26 aprilie 2021
Rișcani, 26 aprilie 2021

Iată ce ne spune Andrian Sâmboteanu, medic pediatru, responsabil de imunoprofilaxie la o centru medical din Chisianu: „Pandemia nu este un obstacol pentru vaccinare. Neavând vaccinarea noi o să avem, din păcate, și alte pandemii, și alte boli. Îi îndemn pe toți să se vaccineze, pentru că efectele postvaccinare sunt identice ca și până la pandemie”, a precizat Andrian Sâmboteanu.

Monitorizările UNICEF Moldova arată că stoparea vaccinării chiar și pentru o perioadă scurtă de timp sau nevaccinarea unor copii, din cauza unor reticențe pe care le au părinții, crește considerabil riscul reapariției bolilor infecțioase. Acest lucru este cauzat de pierderea imunității colective care este importantă în stoparea transmiterii bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.

Un exemplu în acest sens este epidemia de rujeolă din anul 2018, care a fost generată din cauza refuzului multor părinți de a-și vaccina copiii și care în timp s-a soldat cu reapariția unui focar cauzat de această maladie. Experți UNICEF reamintesc că imunizarea prin vaccinare rămâne a fi cea mai bună cale de apărare de care dispunem pentru a lupta împotriva bolilor grave, care pot fi prevenite și împotriva bolilor contagioase, care uneori pot fi mortale. Datorită vaccinării pe scară largă, a fost eradicată variola, poliomielita a dispărut din Europa și multe alte boli au fost aproape eliminate.

Veronica Cristea, o tânără mamă din Chișinău, a mers să își vaccineze copilul la două luni și jumătate după naștere. Orarul de vaccinare i-a fost oferit la maternitatea unde a născut. Ea recunoaște că la început reticentă, își făcuseră efectul informațiile și comentariile contradictorii de pe rețelel sociale, dar temerile i s-au risipit, după ce a discutat cu medicul și a înțeles care sunt pericolele pentru viața copilului său, dacă nu ar fi vaccinat: „Medicul a examinat copilul, a văzut că se simte bine și a decis că putem face vaccinul. La câteva ore după imunizare, am fost sunată de lucrătorul medical care m-a întrebat de starea de sănătate a copilulu”, povestește femeia.

Ana Ploteanu, medic de familie la Centrul Consultativ Diagnostic, se ocupă și de înregistrarea pacienților pentru vaccinare. Pentru aceasta se respectă un anumit interval între imunizări. Copiii mici sunt vaccinați în zilele de marți și joi, iar cei mari – miercuri. Programările sunt făcute în așa fel încât copilul să ajungă în aceeași zi la medicul de familie, la un specialist, la analize și la cabinetul de vaccinare: „Trebuie să ne informăm și să nu ne fie frică. Trebuie să fim atenți ca să nu ne îmbolnăvim, dar și să avem grijă ca vaccinarea obligatorie să se facă la timp. Toate imunizările pe care le facem copiilor sunt merite de sute de ani ale medicilor, ale sistemului medical, ale tuturor țărilor care au scăpat de maladii. Acum nu trebuie să dăm frâu liber și să permitem maladiilor împotriva cărora ne vaccinăm de ani buni să revină. De aceea, chiar dacă este COVID, trebuie să vaccinăm populația”.

Medicul spune că vaccinurile sunt păstrate în condiții de siguranță, iar în fiecare instituție medicală sunt impuse restricții și reguli sanitare, astfel încât riscurile de infectare să fie cât se poate de mici. Chiar de la intrare - tuturor li se ia temperatura, oamenii sunt obligați să poarte mască și să-și dezinfectează mâinile. În interior, un responsabil coordonează deplasarea pacienților, iar distanța socială este asigurată, inclusiv prin numărul mic de persoane care se află în incinta instituției.

În perioada 24 aprilie - 30 aprilie în toată statele europene se desfășoară tradițional Săptămâna Europeană a Imunizării, în cadrul căreia specialiști și experți în domeniu vin să reamintească cetățenilor este esențial ca programele de imunizare de rutină să continue în timpul acestei crizei pandemice, iar vaccinarea celor mai vulnerabili copii care au ratat în trecut imunizările de rutină trebuie să devină o prioritate.

Experții în sănătate publică amintesc că vaccinarea rămâne a fi principalul instrument de prevenire primară a bolilor și una dintre măsurile cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor în materie de sănătate public

*************************************

Cornelia Cozonac este președinta Centrului de Investigații Jurnalistice și are o experienţă în jurnalism de peste 20 de ani. Este autoare și coautoare a mai multor studii referitoare la practicile presei de reflectare a subiectelor pe teme de corupție, transparență, acces la informație

Previous Next

XS
SM
MD
LG