Colier din aur de peste un kilogram. Cadou valoros din partea lui Zelenski pentru Sandu. Unde va fi păstrat

27 Apr. 2021, 15:47
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
27 Apr. 2021, 15:47 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Copia pectoralului de la Tovsta Mohila, din preajma orașului Dnipro, Ucraina, un colier de aur cu masa de 1,14 kg și diametrul de peste 30 cm a fost transmis astăzi de către Președinție Muzeului Național de Istorie a Moldovei, după ce Maia Sandu l-a primit în dar de la șeful statului ucrainean, Vladimir Zelenski, în timpul vizitei sale la Kiev din luna ianuarie curent, scrie Realitatea.md.

Pectoralul de la Tovsta Mohila este un obiect de valoare istorică din tezaurul ucrainean.  Obiectul transmis în gestiunea muzeului este o copie fidelă și detaliată a pectoralului de aur din seria „Aurul Sciților” – tezaur datat cu secolul 4 î.Hr., descoperit în anul 1971 în localitatea Tovsta Mohila din preajma orașului Dnipro, actualmente element important al tezaurului național al Ucrainei.

Acesta este compus din trei niveluri ce conțin scene din viața cotidiană a vremii, elemente florale și animale de pradă și creaturi fantastice. În prezent, bijuteria este păstrată în Muzeul de Bijuterii Istorice din Kiev.

„Cadourile protocolare cu valoare culturală sau științifică trebuie valorificate în interes public, fiind puse la dispoziția cercetătorilor și publicului larg”, a menționat Consiliera prezidențială pentru cultură, Angela Brașoveanu Erizanu în cadrul ceremoniei de transmitere a copiei pectoralului către Muzeul de Istorie.

Vizitatorii Muzeului de Istorie vor putea admira copia pectoralului de la Tovsta Mohila în expoziția permanentă a muzeului după sărbătorile de Paști.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 07:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 07:21 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul Planului Economic și de Investiții al Parteneriatului Estic (PEI), Uniunea Europeană a anunțat mobilizarea unui fond de 1,2 miliarde de euro pentru investiții în Republica Moldova. Această inițiativă, care include 365 de milioane de euro sub formă de granturi, reprezintă un sprijin substanțial pentru dezvoltarea socio-economică și implementarea reformelor în țară.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a subliniat importanța parteneriatului dintre UE și Republica Moldova, menționând că UE este principalul partener de dezvoltare și cel mai mare donator de asistență financiară pentru țară. Asistența financiară și tehnică oferită de UE prin diverse instrumente, cum ar fi Instrumentul de Vecinătate, cooperarea pentru dezvoltare și cooperarea internațională, sprijină eforturile de reformă și dezvoltare ale Moldovei.

Într-un context marcat de criza gazelor din toamna anului 2021 și de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, UE a acordat un pachet de asistență macrofinanciară pentru Moldova în aprilie 2022. Acest pachet este disponibil în perioada 2022-2024 și susține programul de reforme al țării, concentrându-se pe domenii precum economia, instituțiile, statul de drept, securitatea, sustenabilitatea mediului și a climei, transformarea digitală, egalitatea de gen și incluziunea socială.

Prin intermediul PEI, lansat în 2021, UE și-a propus mobilizarea unui total de până la 17 miliarde de euro până în 2027, în cooperare cu instituțiile financiare internaționale. În cazul Moldovei, UE a reușit deja să mobilizeze 1,2 miliarde de euro în investiții, inclusiv granturi în valoare de 365 de milioane de euro.

În plus, proiectul UE pentru IMM-uri, care alocă 8 milioane de euro din fonduri nerambursabile pentru sprijinirea antreprenoriatului, este un alt exemplu al angajamentului UE în consolidarea mediului de afaceri și îmbunătățirea climatului investițional în Moldova.

Prin inițiative precum aderarea la Programul Piața Unică și Programul Europa Digitală, Republica Moldova beneficiază de acces la programe și fonduri în valoare de miliarde de euro în domeniile digitalizării, cercetării și inovării, sprijinind astfel modernizarea și dezvoltarea durabilă a țării.

În contextul acestei ample colaborări, lansarea „Platformei de parteneriat pentru Republica Moldova” reprezintă un alt efort concertat pentru sprijinirea Moldovei în implementarea reformelor necesare pentru modernizarea statului și consolidarea instituțiilor sale în fața provocărilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău