Curtea Constituțională a declarat neconstituțională scoaterea SIS din subordinea președintelui

Mariana Colun
27/04/2021
SIS via facebook

Proiectul de lege care prevede transferul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de sub administrația Președinției și trecerea sub control parlamentar a fost declarat neconstituțional de membrii CC. Decizia a fost pronunțată marți de președinta Înaltei Curți.

Amintim că Proiectul de lege care prevede transferul SIS-ului din subordinea președintelui Republicii Moldova în gestiunea Parlamentului, a fost votat la 3 decembrie 2020 în două lecturi de majoritatea PSRM - Partidul Șor, cu votul a 51 de deputați, pe fonul altercațiilor din Parlament. 

Ulterior, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a sesizat Curtea Constituțională privind „neconstituționalitatea legii prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea președintelui Republicii Moldova”. Curtea a suspendat legea la 7 decembrie 2020.

Precizăm că în iunie 2019, majoritatea parlamentară a votat un proiect de hotărâre prin care SIS a trecut în subordinea președintelui țării, deși a rămas să fie controlat și de Parlament. Proiectul aprobat atunci prevede că directorul instituției este numit în funcție și demis din funcție de către Parlament, la propunerea președintelui țării.

Mariana Colun
27/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii