Un ofițer de la ANP de peste un an se află în stare de incompatibilitate de funcție

Anticoruptie.md
27/04/2021

Alexandru Renchez, un ofițer principal din cadrul Direcției de detenție a Administrației Naționale a Penitenciarelor, se află de peste un an în stare de incompatibilitate de funcție. Acesta este concomitent ofițer la ANP și consilier local într-un sat din raionul Anenii Noi. Recent, Autoritatea Națională de Integritate a emis un act de constatare a încălcării regimului juridic al incompatibilităților.

Procedura de control a fost inițiată la sfârșitul anului 2020, în baza unor sesizări depuse de către persoane juridice, se precizează într-un comunicat al ANI. Inspectorii de integritate au stabilit că ofițerul a fost angajat la ANP în martie 2020, în funcție publică cu statut special. În același timp, din octombrie 2020 și până în prezent, ofițerul deține și mandatul de consilier local în cadrul Consiliului local  Maximova din raionul Anenii Noi.

Acesta a avut la dispoziție 30 de zile pentru a-și soluționa starea de incompatibilitate, prin renunțarea fie la mandatul de consilier local, fie la funcția deținută în ANP. Însă, contrar legislației, ofițerul a continuat să participe la ședințele Consiliului local Maximovca, fiind chiar remunerat pentru participare la una din ședințe. Totodată, la ședința Consiliului local, care a avut loc în decembrie 2020, deși a fost prezent, acesta nu s-a semnat pe lista participanților.

În baza constatărilor stabilite, inspectorul de integritate a decis că, după rămânerea definitivă a actului, va sesiza conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru a iniția procedura de demitere a ofițerului. Totodată, subiectul riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică termen de trei ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor.

Anticoruptie.md
27/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii