/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Campania „Bătrânii noștri”. Povestea unei foste învățătoare de clase primare, Olga Cojuhari, din orașul Soroca

27 aprilie 2021, ora 19:42

Un incendiu în gospodărie i-a distrus tot ce avea mai de preț: cărțile. Acele cărți pe care le-a adunat o viață întreagă, cu grijă, dând ultimii bani și la care ținea ca la ochii din cap. Și-ar dori să aibă din nou o bibliotecă bogată, dar are o pensie atât de mică încât abia de-i ajunge pentru strictul necesar. Este povestea fostei învățătoare de clase primare, Olga Cojuhari din Soroca, care timp de 40 de ani și-a dedicat zilele și sănătatea pentru a cultiva frumosul în sufletele elevilor ei. Astăzi, unii dintre ei îi mai pășesc pragul și o ajută cu ce pot. Se bucură că nu au uitat-o, pentru că, spune ea, nicio instituție a statului nu-și asuma îngrijirea bătrânilor singuratici.

Într-o casă măcinată de vreme și de griji, Olga Cojuhari își duce traiul de una singură. Ca mulți vârstnici, își petrece zilele mai mult privind spre uliță, pe care însă rar dacă mai calcă picior de om.

De doi ani văduvă, femeia își alina bătrânețile stând la discuții cu singura ei soră. Însă, de puțin timp, și ea a plecat în lumea celor drepți.

Olga COJUHARI, PENSIONARĂ: „Singurătatea, vă spun cinstit, singurătatea te distruge. Acum mi-a decedat și sora și chiar nu am cuvinte să vă spun. O plâng pentru că dimineața mă suna ca o mama. Cum ai dormit, cum îi tensiunea?”

Duce dorul și cărților ei, adunate, cu multă grijă, de-a lungul anilor. Le-a pierdut într-o singură zi. În ziua în care în locuința ei s-a produs un incendiu.

Olga COJUHARI, PENSIONARĂ: „S-a încălzit de la sobă căminul și când a explodat, a explodat toată casa. Ars tot și în cealaltă parte tot a ars. Aici a ars tot am reușit și am refăcut. Nu îmi părea rău după nimic, nici după mobilă, nici după nimic, dar după cărți.

Olga COJUHARI, PENSIONARĂ: „Uitați-vă nu că eu spun…Cehov. Am avut cărti foarte bune. Tare am cumpărat cărți. Am fost iubitoare de cărți și flori. Am viorele. E mare bucurie.”

Și-ar dori din nou să fie bogată…în cărți, așa ca pe vremuri. Dar are o pensie atât de mică, încât abia de-i ajunge pentru medicamente și serviciile comunale.

Olga COJUHARI, PENSIONARĂ: „Pensie mizerabilă. Plătește comunalele toate, medicamentele la un nivel înalt strașnic. Ce doriți și încă mai am o pungă. Inima mă doare, picioarele se clatină. Mie aici îmi trebuie nu o pensie. De unde să-ți ajungă pentru mâncare. Eu rog, nu că propun, că toți bătrânii sunt de părerea acesta cumva să micșoreze procentajul la medicamente. Am făcut câteva alade. Să vă dau o furculiță să faceți probă.”

După 40 de ani lucrați în școală, la fel ca multe alte cadre didactice, crede că merită o pensie mai mare.

Olga COJUHARI, PENSIONARĂ: „Nimeni nu se gândește la oamenii care au lucrat. Nici atenție nu se dă oamenilor, care au fost oameni cândva. Încă eu să spun cum și cum, dar este lume care trăiește foarte și foarte greu. Sunt bătrâni care umblă la lăzile de gunoaie și strâng bucăți de pâine. Asta e o strășnicie și un mare pozor pentru conducerea țării. Ce să facă un bătrân, unde să se ducă. Unul tânăr se duce din țara, dar cel bătrân unde să se ducă?”

Pentru că nu are cine să-i spună mamă, fosta învățătoare se laudă cu discipolii ei, pe care îi consideră ca fiind propriii copii. Ori de câte ori are ocazia, se bucură și se laudă cu reușitele lor.

SINCRON: Olga COJUHARI, PENSIONARĂ: Nu am avut copiii, dar am avut în clasă copii foarte buni și părinți buni. Mă mândresc foarte mult cu elevii pe care i-am educat. Greutățile mele pe care le am nu le redau lor. Nu le redau.”

Un motiv de bucurie este și vizita asistentei sociale. De altfel, crede doamna Cojuhari, ar fi binevenit un minister al asistenței sociale, poate așa autoritățile publicase vor concentra pe problemele bătrânilor singuratici. Dacă au ce mânca, dacă au medicamente ori dacă nu s-au stins în casele lor…

SINCRON: Olga COJUHARI, PENSIONARĂ: „Doresc să se înființeze Ministerul Asistenței Sociale. Dacă nu ar mai fi și aștia să intre de două trei ori la tine, ai murit, ai rămas în casă și ai putrezit.”

***

Doritorii de a se implica și de a dona, o pot face pe platforma sprijina.md, Paypal Facebook. 

Patreon.com/tv8moldova – toate donațiile noilor patroni ai tv8 din luna aprilie vor fi redirecționate către fondul campaniei „Bătrânii noștri”.

În cazul în care doriți să contribuiți cu donație fizică cum ar fi produse alimentare, produse de igienă și/sau haine, acestea pot fi aduse la Casa Presei (Chișinău, str. A. Pușkin 22, etajul 4, of. 400C). Pe parcursul acestei săptămâni, voluntarii echipei „Laolaltă” vă vor aștepta în fiecare seară, între orele 17:00 – 20:00. Persoană de contact: Steliana Rudco, telefon: 0782 71 414.

Pentru a evita escrocheriile sau strângerile ilegale de fonduri pentru eroii campaniei „Bătrânii noștri”, TV8 anunță că „LAOLALTA” este singura asociație abilitată să colecteze donațiile.

Vă mulțumim pentru generozitate!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram