Ce spune Procuratura Generală, după ce doi deputați PAS au cerut pornirea urmării penale pe faptul uzurpării puterii în stat

Procuratura Generală a recepționat, în dimineața zilei de astăzi, adresarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc prin care au solicitat examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate.

Foto: UNIMEDIA
Adresarea survine ca urmare a evenimentelor și deciziilor luate vinei, 23 aprilie 2021, de Parlamentul Republicii Moldova, în raport cu Curtea Constituțională.

Reieșind din criteriile de formă și conținut, adresarea deputaților a fost înregistrată corespunzător și dispusă spre examinare unui procuror din cadrul Procuraturii Generale.

Având în vedere rezonanța social-sporită a faptelor sesizate, Procuratura va examina în ordine prioritară și în regim de urgență acest caz și va dispune o soluție legală.

Pe 24 aprilie, deputații PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare în adresa Procuraturii Generale prin care solicită începerea urmăririi penale pe faptul bănuielii privind uzurparea puterii în stat.

„Având în vedere evenimentele extrem de grave care s-au produs ieri, împreună cu colegii mei, am sesizat Procuratura Generală și am solicitat pornirea urmăririi penale în baza art. 339 alin. (1) Cod penal „Uzurparea puterii în stat” de către grupul criminal organizat și condus de cetățeanul Igor Dodon, dar și pe faptul săvârșirii de către cetățeanul Lupașcu Boris a infracțiunii prevăzute de art. art. 351 alin. (1) Cod penal „Uzurparea de calități oficiale”, și anume a celei de judecător la Curtea Constituțională.

Sper ca de data aceasta, Procuratura Generală, care conform prevederilor legale este obligată să „contribuie la respectarea ordinii de drept, efectuarea justiţiei, apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanei şi ale societăţii” va examina în conformitate cu legea sesizarea și va stabili toate circumstanțele și cronologia derulării evenimentelor”, a scris Sergiu Litvinenco.



Pub