(doc) Retragerea mandatului Domnicăi Manole și numirea unui nou judecător CC, examinate în regim prioritar de Înalta Curte: Când va avea loc ședința
Curtea Constituțională anunță că mâine, 27 aprilie 2021, va examina sesizările depuse deputatul PAS, Sergiu Litvinenco și deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, privind retragerea mandatului Domnicăi Manole și numirea unui nou judecător CC.
Foto: UNIMEDIA

Marți, 27 aprilie 2021, cu începere de la ora 09:00, va avea loc ședința Curții Constituționale referitoare la sesizările privind controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale și a Hotărârii Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale (sesizările nr. 92a/2021 și nr. 93a/2021)”, au anunțat reprezentanții CC.

Partidul Acțiune și Solidaritate a depus vineri o sesizare la Curtea Constituțională pentru a declara neconstituțional cele două hotărâri ale Parlamentului,adoptate azi. Despre aceasta a anunțat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

După PAS și Platforma DA a contestat la CC deciziile adoptate de Parlament, care o vizează pe magistrata Domnica Manole.

92a_2021.04.23 by UNIMEDIA on Scribd



93a_2021.04.26 by UNIMEDIA on Scribd


56 de deputați au votat pentru numirea lui Boris Lupașco în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Propunerea a venit din partea fracțiunii PSRM, după ce astăzi a fost modificată hotărârea prin care a fost numită Domnica Manole magistrat la CC. Acesta a fost numit în funcția pentru un mandat de 6 ani.

54 de deputați au votat pentru adoptarea declarației cu privire la uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituțională și acordarea votului de neîncredere a 3 magistrați.

Judecătorii Curții Constituționale au luat act de declarația adoptată în Parlament cu privire la recunoașterea caracterului captiv al CC. „Dintr-o perspectivă strict constituțională, judecătorii CC constată caracterul exclusiv politic al acestei hotărâri. Potrivit art. 121 alin. (1) din Regulamentul Parlamentului, asemenea acte ale Parlamentului produc doar efecte politice”, menționează CC.

Curtea Constituțională a decis pe 15 aprilie 2021 că există circumstanțe ca actualul Parlament să fie dizolvat. Asta în condițiile în care două tentative de a învesti un Guvern au fost epuizate. În același timp, în Parlament există o majoritate parlamentară formalizată, gata să învestească un Executiv.



Pub