Furculiță, despre sesizarea depusă la PG: „Deputații nu poartă răspundere penală pentru voturile din Parlament”

Deputații nu poartă răspundere penală pentru voturile din Parlament, susține liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță. Declarația a fost făcută astăzi, în contextul în care doi deputați de l PAS au depus o sesizare la Procuratura Generală prin care au solicitat examinarea faptelor de uzurpare a puterii în stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate, iar PG a spus că le va examina în regim de urgență.

Foto: UNIMEDIA

„Nu acestea sunt căile de atac a unei decizii colective a unui organ legislativ. Dacă sunt juriști care se respectă, cunosc foarte bine că deciziile, voturile în Parlament, deputații nu poartă răspundere penală pentru ele. Pentru asta există imunitatea de deputat. Deputatul este liber în a aproba, a adopta, a vota, per general. Căile legale în acest caz este Curtea Constituțională, atacul, alte instanțe și în niciun caz urmărirea penală. Nu am auzit în niciun stat ca deputații să fie urmăriți penal pentru acțiunile lor”, a spus Furculiță, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Procuratura Generală a recepționat, în dimineața zilei de astăzi, adresarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc prin care au solicitat examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate. Având în vedere rezonanța social-sporită a faptelor sesizate, Procuratura va examina în ordine prioritară și în regim de urgență acest caz și va dispune o soluție legală.

Un nou protest a fost organizat astăzi, după ce vineri Parlamentul a adoptat o declarație privind uzurparea puterii în stat și două hotărâri prin care a fost modificată componența Curții Constituționale.


Pub