UNInterviu cu Andrei Năstase, despre decizia „vulnerabilă” a Înaltei Curți, „sacii din căruța” PAS și eventuale alianțe cu Usatîi: Ați pus capra, varza și lupul într-o barcă

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr declară că deciziile adoptate de Curtea Constituțională ar trebui să se bucure de un consens mai larg, printre magistrații acesteia, pentru a nu mai genera discuții și interpretări. În același timp, Andrei Năstase spune că deciziile adoptate în Parlament ce o vizează pe președinta Curții, Domnica Manole, sunt ilegale. Liderul Platformei DA este invitatul emisiunii UNInterviu de la UNIMEDIA și a vorbit despre relația cu Partidul Acțiune și Solidaritate, când ultima dată a discutat cu Maia Sandu și dacă e adevărat că a cerut angajamente în scris din partea șefei statului, în vedere participării la anticipate și guvernarea ulterioară.

Foto: UNIMEDIA

„Din păcate, asistăm acum la un cult al conflictului, alimentat de ambele tabere, care au aruncat țara în haos. Acest haos nu este de câteva zile, ci de câteva luni”, spune Năstase.

Potrivit politicianului, decizia Curții Constituționale privind existența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului este una vulnerabilă.

„Era bine dacă toți cei 5 membri CC ajungeau la un consens. Or, dacă avem 5 medici și doi spun să administrăm un medicament, iar alții trei sunt pentru altul, cum știm că cei doi nu au dreptate? Curtea nu trebuia să se lase atrasă în jocurile politicului și atât. Altfel, există riscul ca pe viitor, dacă vine un alt președinte mai altfel să facă exact așa cu o majoritate parlamentară bună, de exemplu.


În același timp, pentru deciziile adoptate, „cei 3 magistrați constituționali nu trebuie atacați, așa cum face PSRM”, afirmă Năstase.

Cât despre alegeri anticipate, liderul Platformei DA spune că este gata de scrutin, iar discuțiile de a unifica dreapta au încetat odată ce Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că participă de unul singur.

„Odată ce s-au văzut cu sacii în căruță, au anunțat că merg separat și aici toate discuțiile au încetat. Noi mereu suntem deschiși pentru dialog și dacă cineva are pretenții, atunci să le transmită celor de la PAS, nu nouă. Noi mereu am pledat pentru dialog pentru binele oamenilor acestei țări, pentru binele țării, la care ne gândim și am demonstrat în tot acest timp că tot ce face Platforma DA este pentru cetățenii Republicii Moldova și nu pentru interese înguste personale sau de partid, ca în cazul altora”, a mai spus Năstase.

Politicianul a exclus orice fel de alianțe post-electorale cu Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi și evită să spună dacă i-a cerut un angajament, în scris, Maiei Sandu, că nu va coaliza cu Usatîi în Parlament, așa cum spun unele voci din spatele cortinelor politice.

Urmăriți întreaga emisiune aici:


Pub