Ministerul rus de externe îndeamnă SUA și UE „să se abțină de la implicarea directă în treburile interne ale Moldovei”

Moscova a îndemnat SUE și UE „să se abțină de la implicarea directă în treburile interne ale Moldovei și să nu depășească normele de etică diplomatică”. O declarație în acest sens a fost făcută de către reprezentanta ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Aceasta s-a referit la reacțiile față de deciziile adoptate vineri în Parlament în special la comentariile președintelui Consiliului European Charles Michel, șeful delegației UE, Peter Michalko, ambasadorul SUA, Dereck Hogan ș.a

Foto: GETTY image

„Ministerul rus de Externe a atras în repetate rânduri atenția asupra implicării directe a Statelor Unite și a Uniunii Europene în procesele politice interne ale Moldovei, angajamentul politic evident al acestora, contribuind la o polarizare și mai mare a societății moldovenești.

Săptămâna trecută, oficialii occidentali și-au continuat încercările de a se amesteca în treburile interne ale republicii. Motivul a fost adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova la 23 aprilie a Declarației privind uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituțională. Un alt motiv a fost anularea de către parlamentari a deciziei din 2019 privind numirea actualului șef al Curții Constituționale.

Președintele Consiliului European Charles Michel și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate J. Borrell și-au exprimat „îngrijorarea” în legătură cu aceste decizii imediat după adoptarea lor. Șeful delegației UE în Moldova, P. Mikhalko, ambasadorul SUA, D. Hogan, precum și ambasadele unui număr de state membre ale UE în republică, inclusiv România și Olanda, nu au rămas deoparte.

În mod semnificativ, în timp ce solicită parlamentului republicii să respecte deciziile Curții Constituționale, reprezentanții SUA și UE par să refuze să arate același respect față de acțiunile legislatorilor moldoveni. O astfel de selectivitate în evaluări confirmă încă o dată că vectorul geopolitic al Chișinăului este mai important pentru ei decât „valorile democratice” pentru care susțin”, se arată în declarație.

„Soluțiile disensiunilor politice trebuie găsite în cadrul Constituției”. Cu aceste mesaj a venit președinta Comisiei Europene, Ursula vor der Leyen, după deciziile adoptate ieri de către Parlament prin care a fost modificată componența Curții Constituționale. În contextul acelorași evenimente, președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut un apel către forțele politice din Moldova să respecte constituția. Totodată, Comisia de la Veneția susține că este foarte îngrijorată de actuala situație din Moldova. Într-o declarație oficială, președintele Comisiei, Gianni Buquicchio, a făcut un apel către Parlament să abroge deciziile de ieri ce vizează Curtea Constituțională.

Ambasadele Franței și Germaniei s-au arătat foarte îngrijorate de evoluțiile în curs de desfășurare în Republica Moldova. În special, de încercările de a schimba componența Curții Constituționale, încălcând astfel Constituția.  

Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko a venit cu o reacție după ce Parlamentul a decis modificarea hotărârii prin care Domnica Manole a fost numită magistrat la Curtea Constituțională și a numit un alt judecător la scurt timp, fiind vorba despre Boris Lupașcu.


Pub