Breaking News

image
Sursa foto: twitter.com/BogdanAurescu

Ministrul român de Externe: Acţiunea din Parlamentul RM de vineri arată dispreţ faţă de independenţa Curţii Constituţionale

Declaraţia aprobată vineri în Parlamentul de la Chişinău, potrivit căreia Curtea Constituţională a Republicii Moldova ar uzurpa puterea în stat, arată dispreţ faţă de independenţa Curţii, a declarat ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

„Am asistat, vineri, la o evoluţie de evenimente care este foarte îngrijorătoare, pentru că a fost vorba de o acţiune desfăşurată în Parlament, în dispreţul prevederilor Constituţiei Republicii Moldova, încercându-se intimidarea Curţii Constituţionale, încercându-se schimbarea compoziţiei Curţii Constituţionale printr-un vot care anula numirea chiar a preşedintelui actual al Curţii Constituţionale, numire făcută în 2019, printr-o „procedură” total neconstituţională şi, de asemenea, am constatat un demers prin care se dădea un vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curţii Constituţionale", a declarat Bogdan Aurescu la un post TV.

Șeful diplomației de la București a calificat respectiva acţiune ca fiind neconstituţională.

„Înţelegem care sunt mizele foarte importante ale unei astfel de acţiuni, dar ea este neconstituţională, arată dispreţ faţă de independenţa Curţii Constituţionale care este înscrisă chiar în Constituţia Republicii Moldova şi a fost condamnată ca atare şi de către Uniunea Europeană, de către ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene, de către Ambasada SUA de la Chişinău, inclusiv de Ambasada României, la instrucţiunile mele am dat un astfel de comunicat", a mai spus Bogdan Aurescu.

Totodată, el a spus că respectivul demers din Parlamentul de la Chişinău arată importanţa care trebuie acordată în continuare statului de drept în Republica Moldova şi „importanţa evitării oricăror decizii sau demersuri care să pună sub semnul întrebării statul de drept".

„Am constatat inclusiv o luare de poziţie a Comisiei de la Veneţia în acest sens, care este extrem de clară în a sublinia că orice fel de atentat la adresa Curţii Constituţionale, orice fel de neacceptare a deciziilor unei Curţi Constituţionale, inclusiv în acest caz, reprezintă o încălcare a statului de drept", a evidenţiat ministrul român, citat de Agerpres.

El a mai spus că ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a fost „supus unor atacuri în ultima perioadă, pe nedrept".

„Nu este nimic adevărat din ceea ce s-a susţinut în aceste atacuri, cum că ambasadorul Ioniţă nu ar mai fi susţinut de către Bucureşti. Dimpotrivă, eu vă răspund că este un diplomat excelent, că se bucură de toată susţinerea mea şi nu a existat niciun fel de chemare a lui la Bucureşti, pentru a fi „muştruluit”. Dimpotrivă, l-am chemat pentru a participa la întâlnirile pe care doamna preşedinte Maia Sandu le-a avut săptămâna trecută", a arătat Bogdan Aurescu.

Precizăm că majoritatea parlamentară PSRM-Șor a aprobat vineri o declarație privind „caracterul captiv al Curții Constituționale”. Și asta după ce magistrații constituționali au constatat că există temei pentru dizolvarea actualului Parlament.

Ulterior, coaliția a mers mai departe și a demis-o pe Domnica Manole din funcția de judecător al CC, chiar dacă Parlamentul nu are aceste atribuții, apoi imediat au găsit și un înlocuitor. PSRM-Șor l-a numit pe Boris Lupașcu în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de șase ani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: