image
Sursa foto: The Guardian

Sărbătoare națională dedicată unui câine, în Turkmenistan: Președintele i-a comandat și o statuie placată cu aur

Turkmenistanul a marcat o nouă sărbătoare naţională, duminică, dedicată rasei autohtone de câine Alabai. În urmă cu câteva luni, președintele țării a ridicat în cinstea sa un monument placat cu aur şi s-a scris o odă, informează The Guardian.

Noua sărbătoare are loc în acelaşi timp cu sărbătoarea rasei naţionale cabaline, Akhal-Teke, numită şi „calul de aur”, considerat ca făcând parte din patrimoniul naţional al Turkmenistanului.

Sărbătoarea ciobănescului Alabai a mai fost marcată şi de o competiţie pentru depistarea celui mai bun şi mai mare câine ciobănesc.

liberttatealiberttatea

Preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, care conduce țara cu șase milioane de locuitori din 2007, a acordat marele premiu pentru curaj unui câine de serviciu al paznicului de frontieră. Fiul preşedintelui, Serdar Berdîmuhamedov, a fost cel care a prezentat premiul, constituit dintr-o medalie pentru câine şi o maşină pentru însoţitorul acestuia.

The GuardianThe Guardian

Autorităţile turkmene au organizat, de asemenea, o cursă de cai pursânge Akhal-Teke, cunoscuți pentru eleganţa şi strălucirea părului lor. În noiembrie 2020, Gurbangulî Berdîmuhamedov a scris o carte de 272 de pagini despre rasă și i-a dedicat o statuie placată cu aur, iar în 2017 i-a dăruit un pui de Alabai președintelui rus Vladimir Putin, scrie libertatea.ro.

În Turkmenistan, câinii și caii sunt considerați o mândrie națională.

Noutăţile partenerilor

comentarii: