Principală  —  IMPORTANTE   —   Administrația Națională a Penitenciarelor -…

Administrația Națională a Penitenciarelor – fără conducere: mandatul șefului interimar „a expirat”, iar adjunctul se află în detenție

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a rămas fără conducere, iar asta după mandatul lui Vladimir Cojocaru în calitate de șef interimar al instituției „a expirat”.

Solicitați de ZdG, serviciul de presă al ANP ne-a comunicat luni, 26 aprilie, că mandatul actualului director interimar al instituțiilor penitenciare „a expirat”, fără însă să ne mai ofere alte detalii în acest sens.

„Mandatul dumnealui a expirat. Noi lucrăm într-un regim special”, ne-au comunicat responsabilii din cadrul serviciului de presă al ANP.

ZdG l-a contactat pe Vladimir Cojocaru pentru a ne oferi un comentariu pe marginea demisiei lui, însă funcționarul nu ne-a răspuns la telefon și nici la mesaje.

Între timp, directorul adjunct de la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) Serghei Demcenco se află în detenție în izolator, fiind învinuit de abuz în serviciu.

Vladimir Cojocaru a fost numit în funcția de șef interimar la ANP, de ministrul Justiției Fadei Nagacevschi, la 4 decembrie 2019. Cojocaru activează în sistem din anul 2008. Vladimir Cojocaru a participat la concursul pentru funcţia de director al ANP organizat pe timpul Guvernului condus de Maia Sandu. Acesta însă nu a trecut concursul.

Pe 15 februarie curent, directorul adjunct al ANP, Serghei Demcenco, a fost reținut preventiv pentru 72 de ore, fiind învinuit de abuz de serviciu în interesul unui grup criminal specializat în sustragerea banilor de pe carduri bancare. Ulterior, magistrații au emis mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele șefului adjunct al ANP.

ZdG a scris anterior o serie de articole despre problemele cu legea și de integritate ale lui Serghei Demcenco.

În iunie 2020 ZdG a scris că Serghei Demcenco, cel mai longeviv dintre actualii conducători ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, locuiește de mai mulți ani într-o casă dintr-o zonă selectă a Chișinăului, care nu se regăsește în declarațiile sale de avere. Directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor declară însă, începând cu anul 2014, „donații de la rude” în valoare de 60 de mii de euro.

Serghei Demcenco a fost declarat vinovat de admiterea unui conflict de interese, însă a fost achitat pentru că a intervenit termenul de prescripție. Într-o altă cauză în care figurează numele său, fiind acuzat de maltratarea unei persoane, Demcenco, de asemenea, nu a fost tras la răspundere de instanțele naționale, deși pe acest caz R. Moldova a fost condamnată la CtEDO, fiind obligată să plătească daune de aproape 30 de mii de euro. 

Demcenco mai figurează și într-o cauză penală deschisă în noiembrie 2019, fiind bănuit de intimidare și presiuni psihologice asupra unui subaltern.

În august 2020 ZdG a scris că Demcenco este și coproprietarul unei alte case, amplasată tot în municipiul Chișinău. Acest imobil, la fel nu se regăsește în declarațiile de avere și interese personale.

Totodată, deși a fost găsit vinovat de admiterea conflictului de interese de către instanțele de judecată, ANI a încetat controlul pe care îl inițiase în privința acestuia.

Între timp, ZdG a intrat în posesia unor înregistrări audio din care rezultă că Demcenco l-a telefonat repetat pe unul dintre subalternii săi pentru a-i ordona să-i angajeze nepotul într-o funcție la un penitenciar. Demcenco a refuzat și de această dată să răspundă la întrebările ZdG.

VIDEO/ Portretul unui șef de la ANP: Trăiește în casa mamei pensionare, primește donații de zeci de mii de euro de la rude și figurează într-un dosar pierdut de R. Moldova la CtEDO

VIDEO/ Portretul unui șef de la ANP (II): încă o casă nedeclarată și indicații licențioase date unui subaltern