2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Rezultatele evaluării Legii nr. 139/2010 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, prezentate în cadrul unei mese rotunde

23.04.2021

Pe 23 aprilie, s-a desfășurat, în format online, o masă rotundă în domeniul drepturilor de autor și drepturilor conexe. În cadrul evenimentului, a fost prezentat Raportul privind evaluarea legii nr. 139/2010 și a proiectului de modificare a acesteia în vederea armonizării cu directivele UE și tratatele internaționale în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe. Raportul a fost realizat de către expertul European, Irina-Lucan Arjoca, în cadrul Proiectului Uniunii Europene “Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de asociere și îmbunătățirea procesului de aproximare legală”.

La eveniment au participat specialiști AGEPI, reprezentanți ai organizațiilor de gestiune colectivă din Republica Moldova și utilizatori ai sistemului drepturilor de autor și drepturilor conexe.

Menționăm că, acest eveniment se încadrează în activitățile realizate de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) cu suportul Proiectului UE “Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de asociere și îmbunătățirea procesului de aproximare”  și a fost agreat în cadrul reuniunilor de lucru axate pe armonizarea legislației în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe la standardele internaționale și europene în domeniu, organizate în decembrie 2020.

Astfel, participanții la eveniment au avut posibilitatea să se familiarizeze cu poziția expertului european vizavi de cadrul regulator al Republicii Moldova în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe și să adreseze întrebări pe marginea subiectelor reflectate în raport.

La finalul evenimentului, Viorel Iustin, Director general AGEPI a informat audiența despre poziția Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală vizavi de recomandările formulate de către expertul european, a mulțumit raportorului pentru implicare în procesul de evaluare a Legii 139/2010 și și-a exprimat speranța că, atât OGC-urile, cât și utilizatorii vor continua să  se implice în procesul de perfecționare a sistemului de protecție a drepturilor intelectuale, în special pe partea de gestiune colectivă a drepturilor de autor și drepturilor conexe.

Versiunea electronică a Raportului  discutat în cadrul mesei rotunde este accesibilă pe site-ul AGEPI la următoarea adresă: http://agepi.gov.md/ro/news/raport-de-evaluare-legii-nr-1392010-privind-dreptul-de-autor-%C5%9Fi-drepturile-conexe

***

Proiectul “Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de asociere și îmbunătățirea procesului de aproximare legală” are ca obiectiv sporirea capacităților Guvernului Republicii Moldova și a altor instituții naționale cheie în implementarea Agendei de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, prin: intensificarea dialogului politic structurat cu implicarea societății civile și sporirea gradului de conștientizare cu privire la Acordul de asociere; îmbunătățirea mecanismelor de elaborare a politicilor și a planurilor de acțiuni pentru punerea în aplicare a Acordului de asociere, în vederea asigurării bugetării adecvate și a fezabilității acestora; furnizarea expertizei tehnice în procesul de aproximare legală; îmbunătățirea sistemelor IT care servesc pentru implementarea Acordului de asociere.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și va fi implementat pe parcursul a cinci ani (19 iunie 2020 – 18 iunie 2025) de un consorțiu internațional condus de DAI / Human Dynamics.