Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ilie Pîrvan

Ştiri / Economic

26 Apr. 2021 / 11:37

Un antreprenor din Chişinău cu greu face faţă comenzilor de brodat măşti de protecţie personalizate

Înfiinţarea unei afaceri nu este un proces uşor. De acest lucru s-a convins şi Corneliu Calmiş, de 45 de ani din capitală, care deja de nouă ani este proprietarul unui atelier de broderie computerizată prin care personalizează uniforme şi produse textile pentru diverse companii. Antreprenorul povesteşte că a parcurs un drum dificil în care a trebuit să înveţe lucruri noi, întrucât procesul de producţie se bazează pe anumite programe şi software-uri speciale. Mai mult, bărbatul spune că în ultimul an serviciile lui au devenit mai solicitate, deoarece multe companii vor să folosească măşti de protecţie personalizate, relatează Moldova 1.

Prima experienţă ca antreprenor a lui Corneliu a fost într-un atelier de reparare a hainelor. După o perioadă, văzând că activitatea nu-i mai aduce profit şi că scăzuseră comenzile, el a hotărât să-şi încerce puterile într-un domeniu foarte apropiat.

„Având atelier de reparaţie a hainelor era necesitatea să reparăm hainele, cumva să fie purtate şi să nu se vadă că au fost reparate. Ne-a venit o idee să procurăm prima maşină de brodat. După asta s-a dezvoltat ideea pentru a broda pentru toate persoanele care au nevoie de un logotip sau de o personalizare a hainei, a unui produs oarecare”, povesteşte antreprenorul Corneliu Calmiş.

Totodată, în afacerea sa Corneliu a fost nevoit să înveţe desenul digital. 

„Desenul este făcut la calculator, a fost brodat, este un desen destul de complicat noi trebuie să ducem cont de densitate de direcţia broderiei. Dacă mai mărim fiecare element este desenat aparte, el trebuie să aibă o anumită densitate, o anumită direcţie şi o anumită consecutivitate a culorilor”, menţionează antreprenorul.

Bărbatul spune că pot fi create mii de modele şi executate pe diferite tipuri de materiale, iar acest lucru oferă şansa ca producţia în sine să se adreseze unui public mai larg, cu preferinţe distincte.

„Lucrăm cu foarte multe şcoli, servicii de forţă precum armata şi în poliţie am făcut ecusoane, am făcut ecusoane de tot genul de care îţi poţi închipui şi mai complicate, şi mai puţin complicate, inclusiv logoul Molodova 1 am brodat”, spune Corneliu Calmiş.

Antreprenorul afirmă că imaginea aplicată pe materiale este durabilă, modelul nu se estompează, produsul poate fi spălat şi călcat fără restricţii speciale. Iar în ultimul an, o bună parte din comenzi a fost personalizarea măştilor de protecţie.

„În perioada de pandemie tot mai pe larg se folosec măştile şi toate companiile doresc să le personalizeze. Apelează la noi să facem aceste personalizări pe măşti. Alţii le imprimă, dar vă daţi seama că acolo este vopsea şi nu este cel mai bine să respirăm vopseaua, iată mulţi apelează la serviciile noastre de brodare”, spune antreprenorul.

O maşină de brodat costă peste opt mii de euro. Pe lângă cele trei instalate în atelier, Corneliu mai vrea să cumpere vreo două.

„Deoarece cererea este tot mai mare, preconizăm să luăm utilaj mai mare decât cel pe care îl avem şi să putem face faţă cerinţelor, poate ne extindem şi în extern, spre România, poate şi mai departe dacă va fi posibil”, afirmă Corneliu Calmiş.

Capacitatea de brodat în atelierul lui Corneliu Calmiş este de circa 100 de articole pe zi, însă diferă în funcţie de ţesătura materialului şi de dimensiunea broderiei cerută.

Abonează-te la TRM.MD pe Telegram pentru a afla rapid noutăţile: https://t.me/teleradiomoldova

 

Comentarii