10:49:56 23.04.2024
Stiri

CUMPĂRĂTURI de Paște: De unde puteți cumpăra carne proaspătă și ouă nealterate

Actualitate 26.04.2021 14:13 Vizualizări1770 Autor: Ziarul National
CUMPĂRĂTURI de Paște: De unde puteți cumpăra carne proaspătă și ouă nealterate
Poză simbol


Aglomerația din piețe și magazine, tradițională în preajma sărbătorilor de Paşte, pot determina consumatorii să procure în grabă produse neconforme, care le pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) atenționează populația să aleagă corect produsele pentru masa de sărbătoare:

  • Procuraţi carnea în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe; carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială și să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. Atrageţi atenţia la ştampila de control sanitar-veterinar;
  • La procurarea peştelui în stare proaspătă atrageţi atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi;
  • La procurarea ouălor examinaţi aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete.
  • La procurarea cozonacului citiţi cu atenţie informaţia de pe eticheta produsului, atrageţi atenţia la compoziţia acestuia, data-limită de consum, verificaţi ingredientele utilizate.


Specialiștii ANSA atrag atenția că vânzarea ouălor în unităţile de desfacere se face numai în locuri separate sau cu produse preambalate.

CITIȚI și VIDEO // DESCINDERI la Piața Centrală: Certificate sanitar-veterinare, eliberate cu MITĂ pentru comercianții de CARNE, permițând vânzarea de produse periculoase pentru sănătate. Cinci funcționari și vânzători, REȚINUȚI

„Verificaţi informaţia despre data ouării şi termenul de valabilitate. Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. La spargere ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În cazul unor bănuieli de calitatea ouălor, solicitaţi de la vânzător prezentarea certificatului veterinar”, se arată într-un comunicat al instituției.

În ceea ce privește vopseaua pentru ouă, ANSA recomandă să evitați procurarea acesteia cu ambalaj nemarcat sau neambalată (la linguriţă), deoarece poate fi vopsea cu alte destinaţii - tipografică sau textilă care poate prezenta pericol pentru sănătate.

De asemenea, la cumpărarea produselor alimentare, citiți cu atenție eticheta, care trebuie să fie neapărat în limba română, informațiile referitoare la valabilitatea produsului alimentar, precum data-limită de consum ori data durabilităţii minimale sau data fabricării și termenul de valabilitate, verificaţi lista ingredientelor și condiţiile speciale de păstrare.

În caz că ați depistat produse neconforme pe rafturile magazinelor sau prestarea serviciilor neconforme, insistați ca aceste să fie retrase din comercializare și solicitați registru de reclamații pentru a nota neconformităţile date. De asemenea, sesizați Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor la numărul de telefon 022-26-46-43, Viber - 067675544 sau la adresa de e-mail info@ansa.gov.md.

Autoritățile mai îndeamnă populația să fie precaută și să respecte cu strictețe măsurile obligatorii de prevenire și control al infecției COVID-19.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md