01:01:48 20.04.2024
Stiri

Rusia blochează activitatea organizației lui Navalnîi și pregătește desemnarea ei drept „extremistă”, în aceeași categorie cu Al-Qaida

Actualitate 26.04.2021 15:58 Vizualizări1337 Autor: Ziarul National
Rusia blochează activitatea organizației lui Navalnîi și pregătește desemnarea ei drept „extremistă”, în aceeași categorie cu Al-Qaida


Autoritățile ruse au suspendat activitate organizației politice anti-corupție a lui Alexei Navalnîi și plănuiesc să o desemneze drept „organizație extremistă” pentru a o putea interzice complet, iar membrii ei sunt amenințați cu pedepse cu închisoarea lungi, relatează The Guardian.

În decizia publicată luni, procurorul general al Rusiei a blocat organizația lui Navalnîi din a organiza proteste și evenimente sau din a participa la activități electorale. Decizia vine ca parte a unui efort mai larg al regimului Putin de a destructura opoziția pro-democratică.

Pe lângă blocarea activității organizației lui Navalnîi, autoritățile ruse plănuiesc și desemnarea acesteia drept organizație „extremistă”, o desemnare rezervată în general organizațiilor teroriste, precum Al-Qaida sau celor pe care regimul Putin nu le tolerează, precum „Martorii lui Iehova”.

„Ce ne transmit (n. red. - prin această decizie) este: «ne e frică de activitatea voastră, ne e frică de proteste, ne e teamă de votul inteligent»”, a scris Ivan Zhdanov, șeful Fundației Anti-Corupție a lui Navalnîi.

Într-un comunicat emis în aprilie, procurorul-general rus a acuzat organizația lui Navalnîi că „se ocupă de fabricarea condițiilor pentru schimbarea fundațiilor ordinii constituționale”. Dovezile și alte detalii ale cazului nu au fost dezvăluite de autoritățile ruse care au motivat că acestea „conțin secrete de stat”.

Poliția a început deja destructurarea organizației lui Navalnîi în toată țara și a arestat peste 70 de susținători și angajați după protestul organizat pentru a cere eliberarea disidentului rus, transmite digi24.ro.

Alexei Navalnîi a fost arestat în ianuarie, imediat după ce s-a întors în țară, iar în prezent este încarcerat într-o colonie penală. Alexei Navalnîi a anunțat că a încetat greva foamei, după o perioadă de peste 3 săptămâni. „Încep procedura de ieșire din greva foamei", a anunțat el într-un mesaj pe care l-a postat vineri pe Instagram. Navalnîi a precizat că medicii săi i-au spus că a mers prea departe cu protestul său și că în curând ei nu ar mai putea să-l salveze.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md