08:57:19 18.04.2024
Stiri

Moscova sare în APĂRAREA majorității PSRM-ȘOR: „Constatăm amestecul direct al SUA și UE în treburile INTERNE ale R. Moldova. Reprezentanții SUA și ai UE refuză să manifeste respect față de acțiunile legislatorilor moldoveni”

Actualitate 26.04.2021 19:46 Vizualizări3487 Autor: Ziarul National
Moscova sare în APĂRAREA majorității PSRM-ȘOR: „Constatăm amestecul direct al SUA și UE în treburile INTERNE ale R. Moldova. Reprezentanții SUA și ai UE refuză să manifeste respect față de acțiunile legislatorilor moldoveni”


Ministerul de Externe de la Moscova acuză SUA și Uniunea Europeană că ar interveni direct în treburile interne ale R. Moldova, după ce au criticat dur majoritatea PSRM-ȘOR pentru că a votat în Parlamentul R. Moldova Declarația cu privire la „caracterul captiv al Curții Constituționale”.

Reprezentanții UE și SUA ar trebui să manifeste respect nu doar pentru deciziile Curții Constituționale, dar și pentru hotărârile legislatorilor moldoveni, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, Maria Zaharova.

„Ministerul rus de Externe a atras în mod repetat atenția asupra interferenței directe a Statelor Unite ale Americii și a Uniunii Europene în procesele politice interne ale Moldovei, angajamentul politic evident al acestora, contribuind la o polarizare și mai mare a societății moldovenești”, se arată în comentariul Mariei Zaharova.

Citește și: Ambasadele Germaniei și Franței îndeamnă politicenii din R. Moldova să nu încalce Constituția: „Facem apel la atenuarea tensiunilor politice și la soluționarea dezacordurilor cu respectarea deplină a separării puterilor și a statului de drept”

„Îi chemăm repetat pe colegii noștri din SUA și UE să se abțină de la a interveni în treburile interne ale Moldovei și să nu depășească normele de etică diplomatică”, a subliniat Zaharova.

Citește și: Comisia de la Veneția DESFIINȚEAZĂ decizia PSRM-ȘOR prin care președinta CC a fost revocată din funcție: „Îndemnăm Parlamentul să-și ABROGE deciziile neconstituționale și să respecte hotărârile Curții”

Potrivit acesteia, deputații moldoveni (majoritatea PSRM-ȘOR) și-au exprimat dezacordul cu privire la decizia prin care CC a constatat circumstanțele de dizolvare a Parlamentului. Astfel, pe 23 aprilie curent, deputații au votat Declarația privind recunoașterea caracterului captiv al CC și au anulat o hotărâre a Parlamentului din 2019, prin care Domnica Manole a fost numită în calitate de judecător al Înaltei Curți din R. Moldova.

Citește și: Socialiștii, Partidul „ȘOR” și transfugii din Parlament au adoptat o declarație privind „recunoașterea caracterului CAPTIV al Curții Constituționale”: Vot de neîncredere pentru magistrații Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova

Zaharova a atras atenția asupra faptului că, imediat după adoptarea acestor decizii, președintele Consiliului European, Charles Michel, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Mikhalko, ambasadorul SUA, Derek Hogan, dar și alte ambasade ale statelor UE, s-au arătat îngrijorate.

Citește și: Situație FIERBINTE în R. Moldova: Ambasadorul SUA, întâlnire de URGENȚĂ cu Maia Sandu. „Încercare NECONSTITUȚIONALĂ de a submina CC prin eliminarea Domnicăi Manole”. Reacția șefului Delegației UE de la Chișinău

„Este vorbitor faptul că, îndemnând Parlamentul republicii să respecte deciziile Curții Constituționale, reprezentanții SUA și ai UE par să refuze să manifeste același respect față de acțiunile legislatorilor moldoveni. O astfel de selectivitate în evaluări confirmă, o dată în plus, că vectorul geopolitic al Chișinăului este mai important pentru ei decât „valorile democratice” pentru care pledează”, a conchis Maria Zaharova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md