(video) Ecologiștii trag un semnal de alarmă şi cer interzicerea reclamelor la SUV-uri

Lumea ar trebui să interzică publicitatea SUV-urilor și, de asemenea, să reducă vânzările de mașini mari, concentrându-se asupra modelelor mai ușoare, compacte, care afectează mai puțin mediul. Aceasta este opinia ecologiștilor din World Wildlife Fund (WWF), mai exact din filiala sa franceză.

https://youtu.be/CD24f04YStc

Potrivit autorilor propunerii, în prezent o maşină medie a devenit mai mare, mai scumpă și mai murdară pentru natură. În ultimul deceniu, vânzările SUV-urilor, doar în Franța, au crescut de șapte ori și reprezintă acum aproape 40% din piața auto locală. Aceste date pot fi extrapolate cu ușurință în întreaga Europă și aproape în întreaga lume: popularitatea acestui tip de mașină crește peste tot, iar lansările nu par să contenească.

În ultimul deceniu, mașinile au crescut cu un centimetru în lungime la fiecare doi ani și cu 10 kg în greutate pe an. În medie, lățimea a crescut de la 1.68 metri în 1996 până la 1.78 metri în 2016. Iar timp de o jumătate de secol mașinile au câștigat 500 kg în greutate.

În cazul modelelor crossover şi SUV, situația este și mai îngrijorătoare: acestea sunt cu aproximativ 25 cm mai lungi, cu 10 cm mai late și cu 200 kg mai grele decât autoturismul mediu. Toate acestea duc la faptul că astfel de mașini consumă cu 15% mai mult combustibil și produc o cantitate practic la fel de mare de emisii nocive.

Situația este agravată de faptul că producătorii preferă să facă publicitate mai mult unor astfel de modele, decât unora mai uşoare. Acest segment reprezintă 42% din bugetul de marketing din Franța (date pentru 2019). În fiecare zi, aproape patru ore de timp de antenă sunt folosite pentru a enumera avantajele SUV-urilor în comparație cu alte tipuri de mașini.

Astfel, WWF solicită interzicerea publicității pentru crossovere şi SUV-uri, precum și concentrarea eforturilor producătorilor de automobile pe dezvoltarea de modele mai compacte și mai ușoare.

Totodată, ecologiștii recunosc că trecerea la vehiculele electrice nu va putea rezolva complet problema emisiilor nocive. Fabricarea și încărcarea lor generează cantități uriașe de CO2 și alte gaze cu efect de seră, iar cu cât sunt mai mari în dimensiuni şi mai grele, cu atât mai multe noxe apar. Deci, chiar și după răspândirea pe scară largă a transportului pe tracțiune electrică, companiile auto ar trebui să încerce să-şi facă produse cât mai ușoare posibil.

World Wildlife Fund este o organizație publică internațională, una dintre activitățile sale fiind conservarea mediului, ideile fiind susţinute de peste cinci milioane de activişti din întreaga lume.

Șeful Polestar: “Producătorii auto trebuie să fie onești! Până și mașinile electrice nu sunt “curate”

Cmentariile sunt închise