/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ Capitala - inaccesibilă pentru persoanele cu dizabilități. Rezultatele unui test făcut de un grup de tineri

missing
26 aprilie 2021, ora 19:40

Sunt nevoiți să-și ducă traiul într-un oraș inaccesibil, unde fiecare ieșire din casă se transformă într-o adevărată provocare. Este concluzia unor persoane cu dizabilități, care, în ultimele zile, au inspectat mai multe zone și străzi din Capitală. În scaune cu rotile sau cu bastonul în mână, acestea au verificat, printre altele, bulevardele Ștefan cel Mare și Moscovei. Tinerii consideră că autoritățile locale renovează și repară drumuri sau trotuare fără a lua în calcul faptul că acestea trebuie să fie nu doar frumoase, dar și accesibile pentru toți: fie că este vorba despre un părinte cu un cărucior sau un copil cu probleme de vedere.

Gheorghe, un bărbat care încă din copilărie și-a pierdut vederea, a decis să iasă, astăzi, la o plimbare în Grădina Publică Ștefan cel Mare din inima Capitalei, dar nu a fost să fie. Problemele au început încă înainte de a ajunge la destinație, mai exact, la trecerea pentru pietoni. Bărbatul, pur și simplu, nu o putea găsi în lipsa unui pavaj tactil.

Apoi, i-a fost greu să găsească parcul, pentru că, fiind nevăzător, nu a avut niciun semn după care s-ar fi putut orienta.

Ajuns în parc, acolo unde oamenii de regulă vin să se odihnească, bărbatul ne-a spus că trebuie să rămână atent la orice detaliu.

Acesta recunoaște că nici nu-și mai cumpără încălțăminte bună, întrucât aceasta nu rezistă mult timp din cauza gropilor și a denivelărilor din oraș.

În așa mod, s-a dovedit că nici măcar artera principală a Capitalei nu este adaptată deloc pentru oameni ca Gheorghe. Iar pe această tânără am întâlnit-o pe bulevardul Moscova, reparat recent. Marina ne-a spus că are drum la poștă, acolo unde era amenajată o cale de acces, dar absolut impracticabilă.

Tânăra a putut urca până la oficiul poștal doar cu ajutorul nostru. Totuși, dacă panta ar fi fost umedă din cauza ploii ori a ninsorii, nici noi nu am  fi reușit s-o ajutăm.

După ce a fost la poștă, Marinei i-a trebuit să intre pe la un magazin, însă cele din apropiere nu aveau cale de acces pentru persoanele cu dizabilități.

De această dată, însă, tânăra era însoțită doar prietenul său, și el în scaun cu rotile, așa că misiunea de a ajunge în magazin a fost imposibilă. Bărbatul ne-a povestit că o altă problemă sunt trotuarele.

Iar din cauza gropilor, lunar i se defectează scaunul cu rotile, pe care e nevoit să-l repare cu forțele proprii, deoarece piesele sunt scumpe.

Tinerii povestesc că mai au mulți prieteni cu dizabilități, iar Chișinăul este, probabil, cel mai nepotrivit oraș pentru ei.

Asociația care apară drepturile persoanelor cu dizabilități susține că ar fi bine ca autoritățile locale să le acorde mai multă atenție, întrucât amenajarea unor condiții elementare nu costă mult. Ba din contra, e mult mai scump să-și repare apoi greșelile.

De exemplu, acum municipalitatea va fi obligată să schimbe locul mai multor indicatori, care conțin denumirea străzilor, întrucât aceștia au o înălțime prea mică și au fost instalați în locuri nepotrivite pentru persoanele cu dizabilități.

Iar problema accesibilității este actuală nu doar pentru persoanele cu dizabilități, spun experții, ci vizează pe fiecare orășean.

Persoanele cu dizabilități, care au analizat infrastructura bulevardelor Moscova și Ștefan cel Mare urmează să transmită autorităților recomandările lor, dar și un plan concret de acțiuni. Anterior, astfel de inspecții au fost făcute și în sectoarele Botanica și Ciocana. Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt peste 170 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care 9000 sunt nevăzătoare.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram