/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Vaccinul Sputnik V nu poate fi folosit deocamdată la Chișinău. Se așteaptă livrarea celei de-a doua doze

missing
26 aprilie 2021, ora 22:07

Răsturnare de situație în cazul lotului de vaccin Sputnik V, adus sâmbătă la Chișinău, în calitate de aujutor umanitar. În timp ce Igor Dodon s-a lăudat că a reușit să aducă 142 de mii de doze de vaccin, s-a aflat astăzi că este vorba doar de 71 de mii, adică de două ori mai puțin. Precizarea a fost făcută de Ministerul Sănătății, care a mai declarat că aproape jumătate a fost oferit deja regiunii transnistrene. Chiar și așa, vaccinul încă nu poate fi folosit în partea dreaptă a Nistrului, pentru că este nevoie și de livrarea celei de-a doua doză.

Igor Dodon se lăuda sâmbătă, 24 aprilie, că personal a adus în Republica Moldova 142 de mii de doze de vaccin Sputnik V. Atunci, pe Aeroportul Internațional Chișinău, a aterizat o aeronavă din Rusia, cu lotul de vaccin cu titlu de donație, serul fiind întâmpinat de speakerul Zinaida Greceanîi și ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov.

„Precum au spus colegii, astăzi au ajuns 142 de mii de doze, încă 40 de mii de doze urmează să vină în următoarele săptămâni”.

Aceeași informație a fost publicată și pe pagina liderului socialiștilor,
unde scrie că, la bordul aeronavei, au fost 142 de mii de doze de vaccin.

Informația a fost confirmată și de reprezentanții părții ruse, care s-au ocupat de livrarea vaccinului.

„ – Deci, noi am adus 40 de mii de doze duble pentru Moldova și 31 de mii de doze duble pentru Transnistria. – În total 142 de mii”.

Și în comunicatul Parlamentului a apărut cifra de 142 de mii de doze. În text a fost scris că “Cele 142 de mii de doze de vaccin anticoronavirus au fost aduse pe calea aerului, cu o aeronavă specială a Ministerului Situațiilor Excepționale al Rusiei. Este primul lot de vaccin oferit gratuit țării noastre de către Federația Rusă, urmând să fie livrate alte 40 de mii de doze.” Cu toate acestea, reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că, de fapt, sâmbătă, 24 aprilie, R. Moldova a recepționat din Federația Rusă un lot de doar 71 de mii de doze de vaccin Sputnik V, dar nu 142 de mii, cum anterior a anunțat Parlamentul și Igor Dodon.

„40 de mii pentru Moldova au venit și 31 de mii pentru Transnistria. 71 de mii în total pentru doza întâi și se așteaptă tot atât pentru doza doi, care împreună o să fie 142 de mii de doze”.

La scurt timp, serviciul de presă al Parlamentului a emis un comunicat în care se anunța că a fost indicată cantitatea de vaccinuri enunțată la ceremonia de transmitere de la Aeroport, iar cantitatea jurnaliștii ar urma să o afle singuri. Am încercat să o întrebăm și pe președinta Parlamentului de ce sa anunțat inițial eronat despre cantitatea de vaccin livrată, dar doamna Greceanîi a refuzat să discute cu noi.

„ – Doamna Greceanîi, câte doze de vaccin au ajuns? – În sala de conferințe la Parlament. – Dra cei de la Minister… – În sala de conferințe, domnițo”.

Am încercat să obținem o reacție și de la purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon, dar aceasta nu ne-a răspuns la mesaj. Nici la sediul PSRM nu lam găsit pe acesta. Iar deputații socialiști au refuzat să discute cu reporterul
nostru.

„- Nu e competența noastră. – Dar partidul tot a anunțat despre 142 de mii de doze…”

Între timp, Ministerul Sănătății anunță că procesul de vaccinare cu Sputnik V, în R. Moldova, nu a început, deoarece nu este clar când vom primi următorul lot de vaccin, pentru a imuniza persoanele cu a doua doză. S-ar putea întâmpla ca acestea să fie livrate la începutul lui mai, dar o confirmare oficială nu există. Chiar și așa, Ministerul susține că va distribui egal toate dozele de vaccin Sputnik.

„Distribuția se face absolut echitabil, în baza numărului de populație pe fiecare unitate teritorială administrativă, indiferent de specific”.

Însă 31 de mii de doze au fost transportate deja în Transnistria, deși presa din stânga Nistrului, dar și așa-zișii oficiali de acolo anunțau că e vorba despre o cantitate de două ori mai mare.

„Sunt 62 de mii de doze de vaccin, prima și a doua doză, pentru a vaccina 31 de mii de oameni”. Ministrul Sănătății susține că pentru asta va fi nevoie de două săptămâni, iar în Transnistria vor fi deschise 100 de centre de vaccinare în centrele medicilor de familie.

Totodată, autoritățile separatiste din Transnistria au declarat că peste 15 mii de doritori s-au înscris deja în listele de vaccinare cu serul Sputnik-V. Așa-zisul Ministru al Sănătății a declarat pentru presă că, începând cu această săptămână, medicii din stânga Nistrului vor începe administrarea vaccinului. Mâine, în țară, urmează să ajungă și 100 de mii de doze de vaccin chinezesc CoronaVac.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram