‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriIurie Diuța - primul producător din Transnistria care a instalat o linie de ambalare...

Iurie Diuța – primul producător din Transnistria care a instalat o linie de ambalare a fructelor flow-pack, cu suportul USAID

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producătorii de fructe din regiunea transnistreana au acces la primul echipament modern de ambalare de tip flow-pack a fructelor, procurat și instalat în cadrul companiei tiraspolene EuroRostAgro SRL.

Echipamentul a fost instalat cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID APM), acesta a implicat o investiție din partea USAID APM de circa 1,5 milioane lei.

Ambalarea de tip flow-pack presupune ambalare cu folie de plastic a caserolelor cu produsele atent sortate și cântărite.

Acest echipament este necesar în special pentru ambalarea fructele destinate comercializării cu amănuntul în magazine, solicitată de consumatori, mai ales după introducerea restricțiilor pandemice, când cerințele de igienă în rețelele comerciale au devenit mai exigente.

Compania EuroRostAgro SRL dispune de circa 70 de hectare de livezi moderne de fructe precum mere, caise, nectarine, prune, cireșe, iar piața de bază pentru comercializare fructelor este piața locală și cea din Federația Rusă.

Recent, EuroRostAgro, cu suportul proiectului USAID APM a obținut certificatul GLOBALG.A.P., care confirmă calitatea și inofensivitatea merelor produse, care împreună cu ambalarea flow-pack, îi vor permite companiei să inițieze negocieri cu cumpărători de pe piețele netradiționale care oferă prețuri avantajoase.

‹ adv ›

Potrivit experților, ambalarea flow-pack oferă multiple avantaje cum ar fi asigurarea igienei pe parcursul manipulării fructelor ambalate, extinderea termenului de valabilitate pentru anumite produse, reducerea pierderilor de greutate din cauza deshidratării.

În momentul în care producătorul optează pentru un ambalaj de calitate și inofensiv, el se aliniază la cerințele naționale de siguranță a alimentului sau cele ale pieței de desfacere.

Iurie Diuța, directorul companiei EuroRostAgro, a declarat că deoarece lucrează pe piața fructelor de ceva timp compania experimentează continuu, de aceea a decis să lanseze și tehnologia de ambalare de tip flow-pack.

„După ce am analizat nevoile pieței, ne-am dat seama că ambalajul individual este ales atât de consumatorul final, cât și de supermarketuri. Un ambalaj conține șase fructe, a căror greutate totală este de 1 kg, ceea ce este comod. Caserola în care se află fructele este universală și în afara merelor, pot fi ambalate nectarine și piersici. În viitor, intenționăm să extindem gama produselor ambalate pentru căpșuni, cireșe și caise. Echipamentul permite să ambalăm 1,5 tone de mere pe oră și doar trei persoane sunt implicate în procesul de ambalare.

Datorită acestei tehnologii, sperăm să ne extindem prezența pe piața locală, cât și din străinătate”, afirmă Iurie Diuța.

‹ adv ›

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, a declarat cu această ocazie că sprijinul acordat producătorilor agricoli din Transnistria pentru a spori competitivitatea produselor pe piața internațională, are impact pozitiv  asupra întregului sector agricol din Moldova.

Citește și despre Primul fermier din Moldova care a achiziționat o linie flow-pack.

Acesta este unul dintre multiplele raționamente pentru care USAID susține fermierii Transnistreni să inoveze și să adopte tehnologii moderne de producere, să dezvolte infrastructura post-recoltă, să implementeze standarde internaționale de calitate și siguranță a alimentelor și să inițieze programe educaționale pentru fermierii începători.

În ultimii patru ani, USAID a acordat asistență fermierilor Transnistreni în valoare de peste 424,000 de dolari SUA, ceea ce a generat investiții adiționale din partea sectorului privat de circa 1,8 milioane de dolari SUA.

Aceste investiții sporesc calitatea și siguranța produselor alimentare agricole din Moldova, facilitează accesul lor pe piețe netradiționale cu capacitate de plată înaltă și creează noi locuri de muncă în zonele rurale, îmbunătățind astfel viața în comunitățile rurale.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›